Εμείς οι άνθρωποι αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε το είδωλό μας στον καθρέφτη όταν γινόμαστε περίπου 1,5 έτους. Και έκτοτε στεκόμαστε μπροστά του πολλές φορές, για να παρατηρήσουμε κάτι επάνω μας ή για να καλλωπιστούμε. Τι γίνεται όμως με τα ζώα;

Φυσικά οι επιστήμονες δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αναπάντητο το ερώτημα αν τα ζώα αναγνωρίζουν το είδωλό τους όταν κοιταχτούν σε έναν καθρέφτη. Έτσι έκαναν σχετικά πειράματα διαπιστώνοντας ότι κάποια μπορούν να το κάνουν.

Το τεστ του καθρέφτη σε στεριά και θάλασσα

Οι επιστήμονες έβαλαν ορισμένα είδη ζώων μπροστά από έναν καθρέφτη και μελέτησαν τις κινήσεις τους. Αυτά λοιπόν που πέρασαν το τεστ του καθρέφτη είναι: οι ελέφαντες, οι οικογένειες των μεγάλων πιθήκων (μπονόμπο, χιμπατζήδες, ουραγκοτάγκοι και γορίλες), τα δελφίνια, οι όρκες, οι καρακάξες, κάποια είδη μυρμηγκιών και τα σαλάχια Μάντα (διαβολόψαρα).

Διασκεδαστικές αντιδράσεις

Βέβαια, ακόμα και εκπρόσωποι των παραπάνω ειδών μπορεί να αντιδράσουν περίεργα βλέποντας το είδωλό τους στον καθρέφτη (όπως κάποιοι νεαροί αλλά και ηλικιωμένοι ουραγκοτάγκοι και γορίλες). Ωστόσο, σε μεγάλο ποσοστό τα παραπάνω ζώα πέρασαν το τεστ.

Πάντως, ακόμα και όσα ζώα δεν πέρασαν το τεστ, είχαν πολύ ενδιαφέρουσες αντιδράσεις παρακολουθώντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Πολλά είχαν επιθετική συμπεριφορά, ενώ κάποια έδειξαν… στοργή προς το είδωλό τους.

Δες απολαυστικές αντιδράσεις ζώων τη στιγμή που κοιτάζονται σε έναν καθρέφτη που στήθηκε στη ζούγκλα.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες απορίες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook