Πού μπορεί να βρεις υγρά κάστορα (και να μην σου αρέσει καθόλου);

Σχετικές Απορίες

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει στην ετικέτα κάποιου τροφίμου τη φράση: «Περιέχει φυσικές αρωματικές ουσίες». Και ο νους σου βέβαια πάει σε κάποιο αρωματικό φυτό. Πώς θα σου φαινόταν όμως αν μάθαινες ότι τρόφιμα, ποτά αλλά και πανάκριβα αρώματα παίρνουν τη μυρωδιά βανίλιας από σωματικές εκκρίσεις του κάστορα;

Φερομόνες του κάστορα στο πιάτο μας;

Σύμφωνοι, ο κάστορας δεν είναι το πιο εύοσμο ζώο που σου έρχεται στο μυαλό. Όμως οι τεχνολόγοι τροφίμων και οι αρωματοποιοί έχουν άλλη γνώμη και κάτι περισσότερο ξέρουν από τον… ανίδεο καταναλωτή. Παρέκαμψαν λοιπόν το μυρωδάτο, πολύτιμο μπαχαρικό, τη βανίλια, και στράφηκαν στο συμπαθές τρωκτικό ως εναλλακτική λύση.

Μέσα σε δύο θυλάκους του σώματος του κάστορα, που βρίσκονται ανάμεσα στον πρωκτό και τα γεννητικά του όργανα (στο περίνεο), κρύβονται κιτρινωπές, κολλώδεις αρωματικές εκκρίσεις. Πρόκειται για φερομόνες του ζώου, οι οποίες αποτελούνται από ένα μείγμα 24 διαφορετικών ουσιών.

Ο κάστορας (θηλυκός και αρσενικός) χρησιμοποιεί αυτές τις εκκρίσεις μαζί με τα ούρα του για να σηματοδοτήσει το έδαφος της περιοχής όπου κινείται. Οι σάκοι λοιπόν με το έκκριμά του κόβονται από το ζώο και αποξηραίνονται στον ήλιο ή καπνίζονται. Ως προς την εμπορική τους αξία, θεωρούνται πολυτιμότεροι από το δέρμα του κάστορα!

Εγκεκριμένη ως φυσική ουσία

Η επιστημονική ονομασία της αρωματικής ουσίας του… μυρωδάτου τρωκτικού είναι καστόριο (castoreum). Η κατ’ ευφημισμόν «φυσική» βανίλια έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων, ασφαλές για την υγεία, από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και την Ένωση Παρασκευαστών Αρωμάτων και Εκχυλισμάτων (Flavor and Extract Manufacturers Association).

Χρησιμοποιείται επίσης για να δώσει άρωμα φράουλας ή βατόμουρου σε διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα, χωρίς να αναγράφεται η ακριβής προέλευσή της, αφού δεν είναι υποχρεωτικό. Το γεγονός αυτό έχει επισημάνει και ο γνωστός σεφ Jamie Oliver σε εκπομπή του στο CBS.

Σε ακριβά αρώματα

Πασίγνωστα ακριβά αρώματα και κολόνιες περιέχουν επίσης τις εκκρίσεις του κάστορα. Οι αρωματοποιοί τις χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν μια αποπλανητική σύνθεση που «περιέχει νότες από την αισθησιακή μυρωδιά του δερμάτινου ρούχου». Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια έντονη και οξεία οσμή, που γίνεται περισσότερο φρουτώδης και ευχάριστη όταν αραιώνεται με οινόπνευμα. Εκτός από τα αρώματα τη συναντάμε σε καλλυντικά και σαπούνια ως άρωμα ή σταθεροποιητική ουσία.

Σε συμπληρώματα διατροφής

Το καστόριο προτείνεται ως συμπλήρωμα διατροφής που ηρεμεί, κατευνάζει το άγχος και την ανησυχία στον ύπνο και θεραπεύει την επώδυνη έμμηνο ρύση στις γυναίκες.

Μια ουσία από τα παλιά

Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η εισπνοή των αναθυμιάσεων του καστόριου μπορούσε να προκαλέσει αποβολή, ενώ ο Παράκελσος το θεωρούσε φάρμακο για την επιληψία.

Οι Άραβες γιατροί συνιστούσαν να ανακατεύεται με μύρο για τη θεραπεία της αμηνόρροιας.

Μέχρι τον 18ο αιώνα το έκκριμα του κάστορα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία του πονοκεφάλου, του πυρετού και της υστερίας. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις όπου η χορήγηση της ουσίας απέβαινε θανατηφόρα. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι οι κάστορες τρέφονται με τον εσωτερικό φλοιό της ιτιάς, ο οποίος περιέχει σαλικυλικό οξύ, συστατικό της ασπιρίνης.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Περισσότερες Απορίες

Ποια (αηδιαστική) συνταγή μαγειρικής κατέχει ρεκόρ Γκίνες;

Τι μπορεί να κάνει κάποιος με μια ολόκληρη καμήλα μετρίου μεγέθους, ένα μεγάλο πρόβατο, 20 κοτόπουλα, 10 κιλά ψάρια, 60 αυγά και 12 κιλά ρύζι; Ένα...

Πού διαφέρει η ανακάλυψη από την εφεύρεση;

Η ανακάλυψη και η εφεύρεση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δες τη διαφορά τους, για να μην σε πιάσουν αδιάβαστο/η...

Πώς θα κάνεις το ταίρι σου να νιώθει ξεχωριστό;

Οι φιλοφρονήσεις, κακά τα ψέματα, είναι πάντα καλοδεχούμενες, ειδικά όταν προέρχονται από τον άνθρωπο...

Πότε λέμε «Χαιρέτα μου τον πλάτανο»;

Όταν πιστεύουμε ότι κάτι δεν πρόκειται να γίνει, συνηθίζουμε να λέμε: "Χαιρέτα μου τον πλάτανο". Από πού όμως βγαίνει η συγκεκριμένη φράση; Μια πιθανή εξήγηση είναι η εξής: Τα παλιότερα χρόνια τα περισσότερα...

Πόσες (και ποιες) ήταν οι Ερινύες;

Η ελληνική μυθολογία βρίθει υπερφυσικών και τερατωδών πλασμάτων. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι Ερινύες. Αναφέρονται ως χθόνιες θεότητες, οι οποίες είχαν προορισμό να τιμωρούν εκείνους που παρέβαιναν τους ηθικούς νόμους...

Τι τεστ μπορείς να κάνεις θαυμάζοντας ένα έργο τέχνης;

Στάσου μπροστά από ένα έργο τέχνης μαζί με κάποιον φίλο/η και παρατήρησέ το καλά. Στη συνέχεια γύρισε την πλάτη σου και προσπάθησε...

Γιατί το παρδαλό κατσίκι γελάει τελευταίο;

Συνήθως, όταν θέλουμε να περιγράψουμε κάτι γελοίο που συνέβη ή πρόκειται να συμβεί, χρησιμοποιούμε την έκφραση: "Γέλασε/θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι". Γιατί το λέμε; Η συγκεκριμένη φράση έγινε πασίγνωστη από τον τίτλο...