Πού προσφέρουν τη… νοστιμιά τους τα βρεφικά κακάκια;

Σχετικές Απορίες

Οι επιστήμονες έχουν συχνά… λαμπρές ιδέες, όταν αποφασίζουν να βελτιώσουν ένα τρόφιμο. Η τελευταία έμπνευση που είχαν ήταν να χρησιμοποιήσουν το δύσοσμο περιεχόμενο της μωρουδιακής πάνας, προκειμένου να κάνουν – προς το παρόν πειραματικά – τα λουκάνικα πιο νόστιμα αλλά και πιο υγιεινά (!). Όπως ισχυρίζονται, τα βακτήρια των βρεφικών περιττωμάτων μπορούν να παίξουν τον (υγιεινό) ρόλο των προβιοτικών που χρησιμοποιούνται στα γιαούρτια!

Πικάντικη… ζύμωση

Η χρήση των βακτηρίων δεν είναι καινούργια τεχνική στην παραγωγή τροφίμων. Το κρασί, η μπίρα και άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως επίσης τα τυριά και το ψωμί, βασίζονται στη ζύμωση που προκαλούν κάποια (φιλικά προς τον άνθρωπο) βακτήρια. Με βακτηριακή ζύμωση φτιάχνονται ακόμη το σαλάμι και το πεπερόνι – το έντονο κόκκινο χρώμα τους, η λαστιχωτή υφή τους και η χαρακτηριστική πικάντικη γεύση τους οφείλονται στα βακτήρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με Ισπανούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Τροφίμων και Αγροτικής Έρευνας της Καταλονίας, οι ζυμώσεις που γίνονται στα σαλάμια και τα λουκάνικα μπορούν κάλλιστα να προκύψουν από ωφέλιμα προβιοτικά βακτήρια, τα οποία ενισχύουν την υγεία (όπως στα γιαούρτια). Μάλιστα μια καλή πηγή ζωντανών προβιοτικών είναι τα ανθρώπινα κόπρανα, εξηγούν!

Όπως αναφέρει το Livescience, για να το αποδείξουν, συγκέντρωσαν δείγματα κοπράνων από υγιή βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών, από όπου απομόνωσαν πολύτιμα προβιοτικά (Lactobacillus και Bifidobacterium). Στη συνέχεια τα χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν (δοκιμαστικά) παραδοσιακά χοιρινά λουκάνικα, τα οποία έδωσαν σε επαγγελματίες γευσιγνώστες να δοκιμάσουν. Και αυτοί τα βρήκαν νοστιμότατα!

Εμείς (ευτυχώς) σιτάρι…

Πάντως και στην Ελλάδα το προσπαθούμε αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η δική μας ερευνητική ομάδα Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας και Μοριακής Βιοτεχνολογίας του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με την ομάδα Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, κατόρθωσε το 2013 να κάνει το ίδιο πράγμα, δηλαδή να φτιάξει πειραματικά χωριάτικα λουκάνικα ζυμωμένα με προβιοτικά παίρνοντας τα βακτήρια από κόκκους σιταριού. Σαφώς και ακούγεται καλύτερο από τις λερωμένες πάνες των μωρών…

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Περισσότερες Απορίες

Αύξηση γονιμότητας: Ποιοι είναι οι (φυσικοί) τρόποι για να την πετύχεις;

Υπάρχουν φυσικοί και απλοί τρόποι για να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου και να φτάσεις γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δώσε βάση στα εξής...

Πού βρίσκεται η Ανδόρα;

Πολλοί νομίζουν ότι η Ανδόρα είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής. Όμως δεν είναι. Δεν βρίσκεται σε άλλη ήπειρο αλλά στη δική μας, την Ευρώπη. Είναι ένα πριγκιπάτο φωλιασμένο στην καρδιά των...

Πώς θα βάλεις τα παπούτσια σου σε τάξη;

Για να είναι όλα τα παπούτσια της συλλογής σου έτοιμα να φορεθούν, αρκεί...

Πότε είναι ακατάλληλη στιγμή να πάρεις έναν υπνάκο;

Μόλις έχεις τελειώσει το γεύμα σου και νιώθεις μια υπνηλία. Μην τρέξεις στο κρεβάτι να ξαπλώσεις, γιατί δεν είναι καθόλου κατάλληλη στιγμή. Αμέσως μετά από...

Πόσο μεγάλη είναι η Σελήνη και πόσο απέχει από τη Γη;

Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Είναι το φωτεινότερο σώμα στην ουράνια σφαίρα μετά τον Ήλιο, επειδή είναι και το κοντινότερο στη...

Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ;

Αν είσαι γυναίκα και πίνεις πού και πού ένα ποτό - ειδικά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή μπίρα, δεν είναι κακό. Σε περίπτωση όμως που το παρακάνεις...

Γιατί τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα νύχια των ποδιών;

Η απάντηση βρίσκεται στον βασικό ρόλο που παίζουν τα νύχια: να μας προστατεύουν από κινδύνους του εξωτερικού περιβάλλοντος. Είναι λογικό...