Τι είναι η βουλιμία και πώς θεραπεύεται;

Γιατί κάποιοι τρώνε ανεξέλεγκτα και μετά το μετανιώνουν; Τι είναι τα βουλιμικά επεισόδια και γιατί εμφανίζονται; Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη βάζει στο… τραπέζι τη βουλιμία και την αναλύει δίνοντάς μας χρήσιμες πληροφορίες για μια πάθηση που παρουσιάζει αυξητική τάση.

Τα επεισόδια υπερφαγίας

Όπως επισημαίνει η γιατρός, τα βουλιμικά επεισόδια (σοβαρής μορφής) προσβάλλουν πλέον αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού. Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας, ιδιαίτερα γλυκισμάτων και φαγητών πλούσιων σε λίπος. Τα επεισόδια αυτά έχουν συχνά ως επακόλουθο τη χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, τεχνητή πρόκληση εμετών ή περιόδους νηστείας, οι οποίες προετοιμάζουν το έδαφος για το επόμενο βουλιμικό επεισόδιο.

Ποιες είναι οι αιτίες

Όπως εξηγεί η γιατρός, τα αίτια που οδηγούν σε βουλιμικά επεισόδια είναι:

Οργανικά νοσήματα και φάρμακα: Ο κατάλογος των οργανικών νοσημάτων και των φαρμάκων που αυξάνουν την όρεξη προκαλώντας βουλιμικά επεισόδια είναι μακρύς: Ορμονικές διαταραχές, νοσήματα του υποθαλάμου και χρόνια χρήση κορτιζόνης είναι τα πιο χαρακτηριστικά.

Στρες και ψυχολογικά νοσήματα: Το υπερβολικό άγχος, καθώς και ποικίλες ψυχιατρικές ασθένειες (π.χ. κατάθλιψη, αυτοκτονικός ιδεασμός) προκαλούν βουλιμικές κρίσεις.

Συνδυασμός παραγόντων χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο οργανικό ή ψυχολογικό υπόβαθρο: Για παράδειγμα, αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία, διαταραχές της λειτουργίας της σεροτονίνης, διαταραχή στην απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης από το έντερο. Οι περισσότεροι ασθενείς ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ποιες είναι οι συνέπειες

Όποια και αν είναι η αιτιολογία τους, τα βουλιμικά επεισόδια και οι διαταραχές που έχουν άμεση σχέση με αυτά (πρόκληση εμετών, νυχτερινά γεύματα, χρήση καθαρτικών) προκαλούν αποδιοργάνωση των οργανικών συστημάτων, αναλύει η γιατρός. Ανάμεσα στα παθολογικά προβλήματα που δημιουργούν (τα οποία κάποιες φορές χρήζουν νοσηλείας) συγκαταλέγονται διαταραχές των ηλεκτρολυτών, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, ρήξη του οισοφάγου ή του στομάχου, γαστρεντερικές διαταραχές, οιδήματα κ.ά.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιεί φάρμακα, τα οποία θεραπεύουν τους παθολογικούς παράγοντες που προκαλούν τη βουλιμία και αποκαθιστούν την όποια αποδιοργάνωση των οργανικών συστημάτων, αναφέρει η γιατρός. Όταν η βουλιμία οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, η ψυχολογική θεραπεία συμπεριφοράς (behavioral therapy) επιφέρει μείωση των βουλιμικών επεισοδίων στο 25 – 50% των ασθενών που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό ψυχολογικό ή σωματικό νόσημα.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε like στη σελίδα μας στο FACEBOOK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί όταν σου χαρίζουν… γάιδαρο δεν πρέπει να τον κοιτάς στα δόντια;

Κάποιου του χάριζαν γάιδαρο κι αυτός τον κοίταζε στα δόντια… Θα έχεις ακούσει την παροιμία. Και όπως πολλές άλλες παροιμίες, κρύβει κι αυτή σοφία. Τη λέμε για κάποιον που...

Τι δείχνουν τα φύκια για την καθαρότητα της θάλασσας;

Στοίβες από καφετιές κορδέλες στην άμμο. Γεμάτη η θάλασσα με σκούρα φύκια. Πάει το μπάνιο, σκέφτεσαι. Χάλια η παραλία, βρόμικη η θάλασσα… Πριν ετοιμαστείς να αποχωρήσεις απογοητευμένος/η, διάβασε πόσο καθαρή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Πότε θα αρχίσεις να κυλάς;

Άδειασε το μυαλό σου, γίνε χωρίς μορφή, χωρίς σχήμα, σαν το νερό. Εάν βάλεις νερό σε μία κούπα, εκείνο...

Πού ζούμε;

"...Το υλικό σύμπαν που αντιλαμβανόμαστε γύρω μας δεν είναι το πραγματικό σύμπαν αλλά το σύμπαν που η ψευδαίσθηση...

Γιατί όταν κλαίμε «τρέχει» και η μύτη μας;

Η εξήγηση βρίσκεται στον μηχανισμό παραγωγής δακρύων και στην άμεση σύνδεση ματιών και μύτης...