Τι είναι η Αριθμοφοβία;

Σχετικές Απορίες

Οι ανθρώπινες φοβίες δεν είναι ούτε μία ούτε δύο. Επίσημα έχουν καταγραφεί 530. Από την αγοραφοβία και την υψοφοβία έως την αραχνοφοβία και την υδροφοβία, η ποικιλία είναι τεράστια. Οι ιατρικοί όροι των φοβιών έχουν όλοι άρωμα Ελλάδας, αφού είναι δανεισμένοι από την ελληνική γλώσσα. Παράδειγμα, οι φοβίες που έχουν ορισμένοι άνθρωποι για κάποιους αριθμούς, όπως το 13 και το 4.

Τρισκαιδεκαφοβία

Πρόκειται για τον γνωστό εξορκισμό του αριθμού 13. Η επίσημη ονομασία Τρισκαιδεκαφοβία (Triskaidekaphobia) προέρχεται από τον τρόπο αρίθμησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για να μετρούν τις δεκάδες: τρεις και δέκα (ή τρεισκαίδεκα) αντί για δεκατρία. Η αντιπάθεια για τον συγκεκριμένο αριθμό αποδίδεται είτε στην σκανδιναβική μυθολογία (δηλαδή τον γερμανικό παγανισμό) είτε στον Μυστικό Δείπνο.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν οι 12 θεοί του σκανδιναβικού πανθέου συγκεντρώθηκαν για δείπνο, δέχτηκαν την εισβολή του απρόσκλητου θεού της πανουργίας και της απάτης Λόκι. Στον τσακωμό που ακολούθησε, σκοτώθηκε ένας από τους 12 θεούς.

Στον Μυστικό Δείπνο το 13ο άτομο είναι ο προδότης Ιούδας. Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι ο Χριστός σταυρώθηκε ημέρα Παρασκευή, προέκυψε ο απόλυτος συνδυασμός της κακοτυχίας, η «Παρασκευή και 13».

Η φοβία αυτής της ημέρας λέγεται Παρασκευηδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriaphobia) ή αλλιώς Friggatriskaidekaphobia, από την γερμανοσκανδιναβική θεά Frigg, που ονομάστηκε αργότερα Friday (Παρασκευή) στα αγγλικά.

Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που έχουν πάθος με τον αριθμό 13. Η εμμονή τους αυτή ονομάζεται επιστημονικά Τρισκαιδεκαφιλία (Triskaidekaphilia).

Πάντως, καίτοι πολλοί τρέμουν τον αριθμό 13, δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι είναι γρουσούζικος.

Τετραφοβία

Ο φόβος για τον αριθμό 4 (Tetraphobia) επικρατεί ευρέως στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ταιβάν, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Ο λόγος; Στην κινεζική γλώσσα (και τις υπόλοιπες που βασίζονται σε αυτή) το ηχητικό της λέξης «τέσσερα» είναι παρόμοιο με τη λέξη «θάνατος».

Οι Ιταλοί φοβούνται το 17

Οι Ιταλοί τρέμουν τον αριθμό 17. Και αυτό γιατί στη ρωμαϊκή γραφή ο συγκεκριμένος αριθμός απεικονίζεται ως XVII. Όμως με έναν αναριθμητισμό μπορεί να γίνει VIXI, που στα λατινικά σημαίνει «έζησα» παραπέμποντας στο «έχω πεθάνει, είμαι νεκρός». Με τόση φαντασία λοιπόν οι γείτονές μας Ιταλοί έφτασαν να αναφέρονται στο συγκεκριμένο νούμερο ως τον αριθμό «χωρίς όνομα».

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Περισσότερες Απορίες

Ποιος είναι ο… τρομερός γαλάζιος δράκος των ωκεανών;

Θα μπορούσε να είναι χριστουγεννιάτικο στολίδι, σε βαθύ μπλε του κοβαλτίου πασπαλισμένο με ασημόσκονη. Όμως στην πραγματικότητα...

Πού βρίσκονται οι 10 πιο εντυπωσιακές πισίνες ξενοδοχείων στον κόσμο;

Κάνουμε από τώρα τις (εικονικές) βουτιές μας σε δέκα εντυπωσιακές πισίνες, που βρίσκονται σε πολυτελή ξενοδοχεία του κόσμου (ανάμεσά τους και ένα ελληνικό). Βούτηξε κι εσύ...

Πώς θα φτιάξεις αρωματικό αλάτι;

Από μόνο του το αλάτι νοστιμίζει όλα τα φαγητά, οπότε φαντάζεσαι πού μπορεί να φτάσει η γεύση, αν του προσθέσεις μυρωδικά. Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι...

Πότε χρησιμοποιούμε το «συνίσταται» και πότε το «συνιστάται»;

Η έννοια του ρήματος διαφοροποιείται από τη θέση του τόνου. Το συνίσταται είναι γ΄ πρόσωπο ενικού αριθμού του ρήματος συνίσταμαι και αποκτά διάφορες...

Πόσα χιλιόμετρα είναι το αγγειακό μας σύστημα;

Είναι πραγματικά μια περίτεχνη κατασκευή, που ενώνει και διατηρεί στη ζωή όλα τα όργανα και τους ιστούς...

Από τι προστατεύει τον εγκέφαλο η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και μάλιστα σε βαθμό που δεν είχε εκτιμηθεί μέχρι τώρα από τους επιστήμονες. Η αντιοξειδωτική αυτή βιταμίνη φαίνεται ότι προστατεύει τα εγκεφαλικά...

Γιατί τη δωροδοκία τη λέμε «λάδωμα»;

Η δωροδοκία αποτελεί από χρόνια προσφιλές… άθλημα στην Ελλάδα. Με καλές επιδόσεις και ρεκόρ. Κάποια μέρα όμως που...