Πώς θα ξεπεράσεις γρήγορα μια κρίση πανικού;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκεί που κάθεσαι ήρεμος/η και πίνεις το ποτό σου, ξαφνικά νιώθεις ότι ο κόσμος χάνεται, η καρδιά σου χτυπάει σε τρελούς ρυθμούς, ανασαίνεις με δυσκολία, μουδιάζεις, ιδρώνεις, περνάνε από το μυαλό σου δεκάδες αρνητικές σκέψεις… Νιώθεις ότι θα πάθεις κάτι κακό. Αν έχεις βιώσει αυτά τα συναισθήματα, τότε ίσως έχεις περάσει μια κρίση πανικού.

«Η κρίση πανικού είναι η αντίδραση του οργανισμού στο άγχος που συσσωρεύεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το επακόλουθο είναι να φοβόμαστε ότι θα μας ξανασυμβεί και αυτό οδηγεί σε εντονότερο στρες, ίσως και σε αγχώδη διαταραχή», τονίζει ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας*.

«Όταν μας συμβαίνει αυτό το γεγονός, αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε «γιατί το έπαθα;», «εγώ φταίω που μου συμβαίνει;», «είμαι αδύναμος/η;» και έτσι αρχίζει ο φαύλος κύκλος της αυτοτιμωρίας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Τι να κάνεις την ώρα του πανικού για να βοηθήσεις τον εαυτό σου

Τα παρακάτω βήματα αντιμετώπισης είναι πολύ χρήσιμα σε μία τέτοια στιγμή:

Για αρχή, πρέπει να διαγράψεις από το μυαλό σου ότι μπορεί να λιποθυμήσεις ή να πεθάνεις. Κανένας ποτέ δεν έχει λιποθυμήσει από κρίση πανικού, απλώς αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Συγκεντρώσου σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι οι τρομακτικές σκέψεις είναι μέρος του πανικού και περνάς. Επικεντρώσου σε κάτι που σου αρέσει να κάνεις ή σε κάτι ευχάριστο που ήδη έχεις κανονίσει (π.χ. κάποια εκδρομή με φίλους). Σκέψου το και πες «είμαι χαλαρός/ή», «είμαι ήρεμος/η».

Πάλεψε με τους φόβους σου. Γίνε ο ψυχολόγος του εαυτού σου. Προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε φόβισε και πυροδότησε τον πανικό σου και εκλογίκευσέ το. Αυτό που φοβάσαι δεν είναι πραγματικό και θα περάσει.

Πάρε βαθιές ανάσες. Ανάπνευσε αργά, βαθιά και σταθερά. Συνέχισε να το κάνεις ρυθμικά μέχρι να χαλαρώσει ο οργανισμός σου και να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε ένα μέρος που σε γαληνεύει και εν ανάγκη με κάποιον/α που σε γαληνεύει.

Αν όλα αυτά δεν βοηθήσουν, ζήτησε τη βοήθεια και τη στήριξη από ένα κοντινό σου άτομο που εμπιστεύεσαι. Και σε καμία περίπτωση μην νιώθεις ντροπή γι΄ αυτό που σου συμβαίνει».

* Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος., τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο και επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή». www.xidaras.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια);

Οι περισσότεροι - και δη οι καλοφαγάδες - σίγουρα έχουν γευτεί την αντζούγια. Αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια αλλά...

Πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι ένα στρέμμα;

Το στρέμμα είναι μονάδα μέτρησης εμβαδού. Το χρησιμοποιούμε κυρίως στην Ελλάδα για να μετρήσουμε εκτάσεις γης...

Πόσα γραμμάρια είναι ένα λίτρο;

Η μετατροπή ενός λίτρου σε γραμμάρια εξαρτάται από την πυκνότητα του υγρού ή του αερίου που θέλουμε να μετρήσουμε. Εκτός από το νερό...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ