Πώς ένα χαμόγελο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή;

Όλη η ζωή είναι υπόθεση χαμόγελο, λέει ένα γνωστό τραγούδι του Κώστα Χατζή. Όχι όμως ένα οποιοδήποτε χαμόγελο αλλά το αληθινό, το πηγαίο. Εκείνο που μπορεί να αλλάξει πολλά γιατί, όταν είναι γνήσιο, είναι μεταδοτικό.

Ας το παραδεχτούμε, σε όλους αρέσουν οι χαμογελαστοί άνθρωποι. Το ίδιο διαπίστωσαν και ερευνήτριες του Bangor’s School of Psychology της Ουαλίας αποδεικνύοντας ότι το χαμόγελο κάνει θαύματα στις κοινωνικές συναλλαγές, αφού λειτουργεί ως ένα είδος κοινωνικού νομίσματος. Όποιος χαμογελά συχνά, υποστήριξαν, μπορεί να αναπτύξει μια κοινωνική δικτύωση που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μέσω Facebook ή Twitter και η οποία είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και τη μακροβιότητα.

Γιατί να σκορπάς χαμόγελα;

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, όταν οι άνθρωποι συναντώνται για πρώτη φορά, η εντύπωσή τους για τον άλλον εξαρτάται από το πώς εκείνος/η χαμογελά. Αν η συνομιλία επιστεγαστεί με γνήσια χαμόγελα, η συνεργασία τους θα πετύχει πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πιο παραγωγικά. Άρα, αν θέλεις να αλλάξεις την εμφάνισή σου και να βελτιώσεις τις σχέσεις σου, άρχισε καλύτερα από το χαμόγελο, γιατί:

Δημιουργεί εμπιστοσύνη και συμπάθεια. Κερδίζει φίλους και εντυπώσεις και κάνει τους άλλους να νιώθουν καλά.

Δείχνει ευχάριστη προσωπικότητα και επικεντρώνει την προσοχή στο πρόσωπο παρά στην υπόλοιπη εμφάνιση. Ένας καλοντυμένος/η σύντομα ξεχνιέται, ένα πλατύ, εγκάρδιο χαμόγελο όχι.

Έστω και αν δεν βρίσκεσαι στην κατάλληλη διάθεση για να χαμογελάσεις, θα αισθανθείς καλύτερα όταν το κάνεις, γιατί αυτόματα θα ξεκινήσει η παραγωγή ενδορφινών από τον εγκέφαλο. Χαμογέλασε και όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.

Είναι το αντίδοτο στη νευρικότητα και την αμηχανία. Σπάει τον πάγο σε μια νέα γνωριμία και δείχνει άνθρωπο που δεν φοβάται να ανοιχτεί.

Ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο είναι προτιμότερο από μια αυστηρή, άτεγκτη συμπεριφορά και προσελκύει υποστηρικτές.

Γυμνάζει τους μυς του προσώπου βελτιώνοντας την αιμοκυκλοφορία του. Δρα επομένως κατά των ρυτίδων, καλύτερα από οποιαδήποτε αντιρυτιδική κρέμα.

Ένα χαμόγελο από καρδιάς δείχνει ευτυχισμένες σκέψεις παρασύροντας και τους άλλους σε θετικά συναισθήματα.

Θα σε ωθήσει να φροντίσεις περισσότερο την υγιεινή του στόματός σου. Θυμήσου ότι το στόμα είναι η θύρα του σώματος, άρα θα πρέπει να είναι περιποιημένο και καθαρό.

Ασκήσεις χαμόγελου

Όπως το κάθε τι έχει τον τρόπο του, έτσι και το χαμόγελο. Αν δεν έχεις συνηθίσει να το σκορπάς απλόχερα ή το έχεις συνδυάσει με έλλειψη σοβαρότητας, υπάρχουν τρόποι να μάθεις πώς να το κάνεις σωστά:

Στάσου μπροστά σε έναν καθρέφτη, χαλάρωσε και σκέψου ότι καλωσορίζεις ένα αγαπητό σου πρόσωπο. Χαμογέλασε τεχνητά και δες πώς ανταποκρίνονται οι μύες του προσώπου σου. Γύμνασέ τους χαμογελώντας ξανά και ξανά, ώσπου να γίνει το χαμόγελό σου πλατύ και γενναιόδωρο.

Αν χρειαστεί να χαμογελάσεις, αλλά δεν έχεις καλή διάθεση, θύμισε στον εαυτό σου κάτι αστείο ή ευχάριστο που μπορεί να σε βγάλει άμεσα από τη δύσκολη θέση.

Ξεκίνησε από τα μάτια. Το ειλικρινές χαμόγελο ξεκινάει από τα μάτια και σιγά-σιγά φωτίζει και το υπόλοιπο πρόσωπο.

Δες την παιχνιδιάρικη όψη του. Δες την ίδια τη ζωή σαν παιχνίδι και περιπέτεια, οπότε το χαμόγελό θα έρθει μόνο του στα χείλη σου.

Μην σε απασχολούν κατασκευαστικές ατέλειες των δοντιών σου: Κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι όμως μπορούμε να γίνουμε ευχάριστοι.

Μην προσπαθήσεις να μιμηθείς την έκφραση κάποιου άλλου. Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το δικό σου, φυσικό χαμόγελο.

Θυμήσου ότι, αν κάποιος χαμογελά, δεν σημαίνει ότι είναι ευάλωτος. Το αντίθετο, δείχνει ότι έχει αυτοπεποίθηση και μπορεί να βρίσκει μια θετική όψη ακόμα και στα δύσκολα.

  • 8
    Shares
Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε like στη σελίδα μας στο FACEBOOK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί όταν σου χαρίζουν… γάιδαρο δεν πρέπει να τον κοιτάς στα δόντια;

Κάποιου του χάριζαν γάιδαρο κι αυτός τον κοίταζε στα δόντια… Θα έχεις ακούσει την παροιμία. Και όπως πολλές άλλες παροιμίες, κρύβει κι αυτή σοφία. Τη λέμε για κάποιον που...

Τι δείχνουν τα φύκια για την καθαρότητα της θάλασσας;

Στοίβες από καφετιές κορδέλες στην άμμο. Γεμάτη η θάλασσα με σκούρα φύκια. Πάει το μπάνιο, σκέφτεσαι. Χάλια η παραλία, βρόμικη η θάλασσα… Πριν ετοιμαστείς να αποχωρήσεις απογοητευμένος/η, διάβασε πόσο καθαρή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Γιατί κάποιες φορές δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε με τον/την σύντροφό μας;

Δες τον λόγο και δέκα τρόπους για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τους σκοπέλους της κακής συνεννόησης. Ίσως όχι μόνο...

Γιατί μαυρίζουν τα νύχια;

Το χρώμα των νυχιών είναι χαρακτηριστικό σε κάθε άνθρωπο και οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, αν ξαφνικά αλλάξει και γίνει...

Ποιος κύκλος ονομάζεται «Φαύλος»;

Φαύλος είναι ο ανήθικος, ο διεφθαρμένος, ο αισχρός, ο μοχθηρός, αυτός που δεν έχει αξιοπρέπεια. Ο φαύλος κύκλος δεν είναι ένας… ανήθικος κύκλος, αλλά μια μεταφορική έκφραση που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε...