Πώς ένα χαμόγελο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή;

Όλη η ζωή είναι υπόθεση χαμόγελο, λέει ένα γνωστό τραγούδι του Κώστα Χατζή. Όχι όμως ένα οποιοδήποτε χαμόγελο αλλά το αληθινό, το πηγαίο. Εκείνο που μπορεί να αλλάξει πολλά γιατί, όταν είναι γνήσιο, είναι μεταδοτικό.

Ας το παραδεχτούμε, σε όλους αρέσουν οι χαμογελαστοί άνθρωποι. Το ίδιο διαπίστωσαν και ερευνήτριες του Bangor’s School of Psychology της Ουαλίας αποδεικνύοντας ότι το χαμόγελο κάνει θαύματα στις κοινωνικές συναλλαγές, αφού λειτουργεί ως ένα είδος κοινωνικού νομίσματος. Όποιος χαμογελά συχνά, υποστήριξαν, μπορεί να αναπτύξει μια κοινωνική δικτύωση που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μέσω Facebook ή Twitter και η οποία είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και τη μακροβιότητα.

Γιατί να σκορπάς χαμόγελα;

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, όταν οι άνθρωποι συναντώνται για πρώτη φορά, η εντύπωσή τους για τον άλλον εξαρτάται από το πώς εκείνος/η χαμογελά. Αν η συνομιλία επιστεγαστεί με γνήσια χαμόγελα, η συνεργασία τους θα πετύχει πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πιο παραγωγικά. Άρα, αν θέλεις να αλλάξεις την εμφάνισή σου και να βελτιώσεις τις σχέσεις σου, άρχισε καλύτερα από το χαμόγελο, γιατί:

Δημιουργεί εμπιστοσύνη και συμπάθεια. Κερδίζει φίλους και εντυπώσεις και κάνει τους άλλους να νιώθουν καλά.

Δείχνει ευχάριστη προσωπικότητα και επικεντρώνει την προσοχή στο πρόσωπο παρά στην υπόλοιπη εμφάνιση. Ένας καλοντυμένος/η σύντομα ξεχνιέται, ένα πλατύ, εγκάρδιο χαμόγελο όχι.

Έστω και αν δεν βρίσκεσαι στην κατάλληλη διάθεση για να χαμογελάσεις, θα αισθανθείς καλύτερα όταν το κάνεις, γιατί αυτόματα θα ξεκινήσει η παραγωγή ενδορφινών από τον εγκέφαλο. Χαμογέλασε και όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.

Είναι το αντίδοτο στη νευρικότητα και την αμηχανία. Σπάει τον πάγο σε μια νέα γνωριμία και δείχνει άνθρωπο που δεν φοβάται να ανοιχτεί.

Ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο είναι προτιμότερο από μια αυστηρή, άτεγκτη συμπεριφορά και προσελκύει υποστηρικτές.

Γυμνάζει τους μυς του προσώπου βελτιώνοντας την αιμοκυκλοφορία του. Δρα επομένως κατά των ρυτίδων, καλύτερα από οποιαδήποτε αντιρυτιδική κρέμα.

Ένα χαμόγελο από καρδιάς δείχνει ευτυχισμένες σκέψεις παρασύροντας και τους άλλους σε θετικά συναισθήματα.

Θα σε ωθήσει να φροντίσεις περισσότερο την υγιεινή του στόματός σου. Θυμήσου ότι το στόμα είναι η θύρα του σώματος, άρα θα πρέπει να είναι περιποιημένο και καθαρό.

Ασκήσεις χαμόγελου

Όπως το κάθε τι έχει τον τρόπο του, έτσι και το χαμόγελο. Αν δεν έχεις συνηθίσει να το σκορπάς απλόχερα ή το έχεις συνδυάσει με έλλειψη σοβαρότητας, υπάρχουν τρόποι να μάθεις πώς να το κάνεις σωστά:

Στάσου μπροστά σε έναν καθρέφτη, χαλάρωσε και σκέψου ότι καλωσορίζεις ένα αγαπητό σου πρόσωπο. Χαμογέλασε τεχνητά και δες πώς ανταποκρίνονται οι μύες του προσώπου σου. Γύμνασέ τους χαμογελώντας ξανά και ξανά, ώσπου να γίνει το χαμόγελό σου πλατύ και γενναιόδωρο.

Αν χρειαστεί να χαμογελάσεις, αλλά δεν έχεις καλή διάθεση, θύμισε στον εαυτό σου κάτι αστείο ή ευχάριστο που μπορεί να σε βγάλει άμεσα από τη δύσκολη θέση.

Ξεκίνησε από τα μάτια. Το ειλικρινές χαμόγελο ξεκινάει από τα μάτια και σιγά-σιγά φωτίζει και το υπόλοιπο πρόσωπο.

Δες την παιχνιδιάρικη όψη του. Δες την ίδια τη ζωή σαν παιχνίδι και περιπέτεια, οπότε το χαμόγελό θα έρθει μόνο του στα χείλη σου.

Μην σε απασχολούν κατασκευαστικές ατέλειες των δοντιών σου: Κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι όμως μπορούμε να γίνουμε ευχάριστοι.

Μην προσπαθήσεις να μιμηθείς την έκφραση κάποιου άλλου. Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το δικό σου, φυσικό χαμόγελο.

Θυμήσου ότι, αν κάποιος χαμογελά, δεν σημαίνει ότι είναι ευάλωτος. Το αντίθετο, δείχνει ότι έχει αυτοπεποίθηση και μπορεί να βρίσκει μια θετική όψη ακόμα και στα δύσκολα.

  • 8
    Shares
Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς τα ω -3 λιπαρά μας φτιάχνουν τη διάθεση και καταπολεμούν την κατάθλιψη;

Τα ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν...

Πόσα είναι όλα τα ελληνικά νησιά;

Τα περισσότερα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο Αιγαίο πέλαγος, λιγότερα στο Ιόνιο και ελάχιστα στο Λιβυκό και σε άλλα μικρότερα πελάγη...

Αν κάποτε ο κόσμος χαθεί, θα φταίνε οι φρόνιμοι

Στον κόσμο αυτό αν ήρθες μόνο για να μετρήσεις τα χρόνια σου και να ζήσεις μια ήσυχη και φρόνιμη ζωή, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Τον φρόνιμο δεν τον πείραξε ποτέ κανείς. Μα αν κάποτε ο κόσμος χαθεί, θα χαθεί από τους φρόνιμους. Γιατί...

Τι σημαίνει «Εξ απαλών ονύχων»;

Λέμε, για παράδειγμα: "Ασχολήθηκε με αυτό το θέμα εξ απαλών ονύχων" εννοώντας ότι άγγιξε το θέμα επιφανειακά, με επιπόλαιο τρόπο. Όμως...

Πόσα χρόνια έζησε ο περίφημος Μαθουσάλας; Αν είναι αλήθεια, είναι απίστευτο!

Πώς αποκαλούμε σήμερα έναν υπεραιωνόβιο; Μαθουσάλα, δανειζόμενοι το όνομα του μακροβιότερου ανθρώπου που αναφέρεται στη Βίβλο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ