Πού… κολυμπάει η ψαρόκολλα και την πίνεις εν αγνοία σου;

Είναι νόστιμη η κύστη ενός μεγάλου ψαριού; Δεν μπορείς να το ξέρεις, αν δεν είσαι λάτρης της ασιατικής κουζίνας. Στην Ασία η κύστη (ένας ασκός με αέρα που βρίσκεται στα εντόσθια του ψαριού βοηθώντας το να ισορροπεί) είναι εκλεκτός μεζές. Μήπως όμως την πίνεις χωρίς να το γνωρίζεις; Πιθανόν, αφού αποξηραμένη κύστη ψαριών – η λεγόμενη ψαρόκολλα – χρησιμοποιείται χρόνια τώρα για το φιλτράρισμα ποτών ευρείας κατανάλωσης, με σκοπό να τα κάνει πιο διαυγή.

Είναι φυσικό λοιπόν μια μικρή ποσότητα ψαρόκολλας να παραμένει τελικά ως κατάλοιπο μέσα σε μπίρες και κρασιά και να τη… γεύεσαι εν αγνοία σου. Και ενώ κανονικά θα έπρεπε να αναφέρεται στην ετικέτα του προϊόντος, συχνά παραλείπεται με τη λογική ότι δεν αποτελεί συστατικό που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία.

Τι είναι η ψαρόκολλα

Η ψαρόκολλα είναι ουσιαστικά ένα είδος κολλαγόνου και αποτελεί υποπροϊόν που φτιάχνεται από τα απόβλητα της αλιείας. Συνήθεις πηγές της είναι η μουρούνα (οξύρρυγχος) και ο μπακαλιάρος. Με συγκολλητικές ιδιότητες (το λέει και το όνομά της), έχει χρησιμοποιηθεί στη βιβλιοδεσία, τη ζωγραφική, τη συντήρηση των αγιογραφικών εικόνων και τη διακόσμηση των μεσαιωνικών βιβλίων.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

ΔΙΑΛΕΧΤΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πότε ξεκινήσαμε να «μυρίζουμε τα νύχια μας»;

Ο άνθρωπος ανέκαθεν ένιωθε την ανάγκη να γνωρίζει τι τον περιμένει στο μέλλον. Έτσι, όπως...

Πού βρίσκεται η Παταγονία;

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, το όνομά της προέρχεται από τη λέξη "παταγών" (patagon), χαρακτηρισμό που αρχικά χρησιμοποίησε ο Μαγγελάνος για να περιγράψει τους ιθαγενείς που...

Πότε «παθαίνουμε κολούμπρα»;

Κολούμπρα, δηλαδή δυνατό σοκ, παθαίνουμε πλέον συχνά όλοι οι Έλληνες - την ώρα, ας πούμε, που...

ΑΛΗΘΕΙΑ...