Πότε αρχίζουν τα μωρά να λένε τις πρώτες τους λέξεις;

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αναπτύσσει τις λεκτικές του δεξιότητες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές – όταν ο φωνητικός μηχανισμός ωριμάσει. Και αυτό εξαρτάται κυρίως από το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει. Πάντως, κάθε μωρό αρχίζει να «φλυαρεί» – να «μιλάει» δηλαδή με τον δικό του τρόπο – όταν κλείσει τους 4 μήνες, ενώ τα πρώτα του φωνήεντα τα λέει περίπου στους 2 – 3 μήνες.

Η «φλυαρία» είναι ένα σημαντικό ορόσημο, διότι αποτελεί την αρχή μιας πραγματικής επικοινωνίας, και σημαίνει ότι το μωρό έχει αρχίσει να πειραματίζεται με ήχους, να ανταποκρίνεται και να οικοδομεί κοινωνικές σχέσεις.

Όσο η «φλυαρία» του μωρού εξελίσσεται και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Αν όμως η ομιλία του και η γλωσσική του ανάπτυξη σταματήσει ή υποχωρήσει σε κάποιο σημείο και το μωρό είναι μεγαλύτερο από 15 μηνών, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στον παιδίατρο για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς

Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το μωρό τους να μιλήσει. Αυτά είναι:

Να συνομιλούν συχνά μαζί του.

Ενώ του μιλούν, να κάνουν παύσεις, ώστε να του δίνουν χρόνο να επεξεργαστεί τα λόγια τους.

Να χρησιμοποιούν διαφορετικούς ήχους και συλλαβές, όταν μιλούν, έτσι ώστε να τους μιμείται το μωρό και να μαθαίνει καινούργιους ήχους.

Να του εξηγούν. Αν, για παράδειγμα, καταλάβουν ότι το μωρό ψάχνει το μπιμπερό του, όταν του το δώσουν μπορούν να πουν: «Ω, ώστε ψάχνεις το μπιμπερό σου; Πού πήγε το μπιμπερό; Νάτο!».

* Το βρήκαμε στο: www.baby.gr

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού θα βρεις στο πληκτρολόγιο το σύμβολο του ευρώ (€);

Θέλεις να γράψεις ένα ποσόν στον κειμενογράφο του υπολογιστή σου και χρειάζεσαι το σύμβολο του ευρώ; Π.χ 100€; Θα το βρεις αμέσως πληκτρολογώντας...

Πώς δημιουργείται το «κότσι» στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και πώς θεραπεύεται;

Επιστημονικά ονομάζεται "βλαισός μέγας δάκτυλος" και συμβαίνει όταν το μεγάλο δάκτυλο αποκτά κλίση προς τα έξω, με τάση να ακουμπήσει πάνω...

Ποια ήταν η Πανάκεια που έδωσε το όνομά της στο «Φάρμακο δια πάσα νόσο»;

Πανάκεια ονομάζουμε σήμερα κάθε ιδεατό φάρμακο, για το οποίο επικρατεί η αντίληψη ότι θεραπεύει κάθε ασθένεια σωματική ή ψυχική. Μακάρι να είχε...