Οι καταρράκτες ωφελούν σημαντικά την υγεία. Αυτό ισχυρίζονται Αυστριακοί επιστήμονες του Paracelsus Private Medical University του Salzburg μετά από μακροχρόνιες μελέτες που έκαναν σχετικά με την καταπολέμηση του βρογχικού άσθματος και των αλλεργιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εισπνοή των σταγονιδίων του καταρράκτη αποτελεί φυσικό βάλσαμο γι’ αυτές τις ασθένειες. Η Αυστρία μάλιστα έχει σπεύσει να επωφεληθεί από την πλούσια φύση των Άλπεων καθιερώνοντας τον θεσμό του θεραπευτικού κάμπινγκ δίπλα στους καταρράκτες του Krimml του Εθνικού Πάρκου Hole Tauern, ειδικά για παιδιά που υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες.

Ευεργετικές εισπνοές

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες επί σειρά ετών, η (έστω και) σύντομη παραμονή, καθώς και οι εισπνοές δίπλα στους καταρράκτες προκάλεσαν:

Μείωση του στρες

Βελτίωση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού

Μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος

Βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας κατά 30%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η βελτίωση αυτή δεν παρατηρήθηκε άμεσα αλλά 2 μήνες αργότερα!

Διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων για τέσσερις μήνες ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι θετικές αυτές επιπτώσεις οφείλονται στα ηλεκτρικά φορτισμένα σταγονίδια του νερού που ψεκάζονται από τους καταρράκτες σχηματίζοντας ένα πολύ λεπτό ομιχλώδες νέφος. Η είσοδος των σωματιδίων αυτών στους πνεύμονες μέσω της αναπνευστικής οδού δημιουργεί λειτουργική, συμπτωματική και ανοσολογική βελτίωση.

Το ήξεραν και οι γιόγκι

Αρχαία κείμενα σχετικά με τη Γιόγκα αναφέρουν ότι ο καλύτερος χώρος για την πρακτική της τελειοποίησης του σώματος και του πνεύματος βρίσκεται δίπλα σε έναν καταρράκτη, σε μια σπηλιά (επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει σήμερα και τη σπηλαιοθεραπεία) ή, καλύτερα, σε μια σπηλιά κάτω από έναν καταρράκτη. Έστω και αν οι γιόγκι δεν γνώριζαν τίποτα για φορτισμένα σωματίδια, φαίνεται πως ήξεραν τουλάχιστον να επωφελούνται από τις ευεργετικές επιδράσεις τους.

Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Καθαρός αέρας λοιπόν, καλό κλίμα και ένας καταρράκτης. Ένας συνδυασμός που συναντάται σε αρκετά μέρη και στη χώρα μας αποτελώντας εξαιρετική πρόταση ιαματικού τουρισμού για μια ήπια και φυσική θεραπεία. Ή, εναλλακτικά, μια βόλτα στην παραλία, όταν το κύμα σκάει δημιουργώντας το γνωστό σπρέι θαλασσινού νερού, πλούσιο σε αρνητικά ιόντα. Όπως λένε οι μελέτες, έχει αντίστοιχο αποτέλεσμα με τους καταρράκτες.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες απορίες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook