Ποιοι πρέπει ανελλιπώς να τρώνε «μεσογειακά» λιπαρά;

Σχετικές Απορίες

Τα νέα είναι καλά για όσους/ες έχουν γενετική προδιάθεση για εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με έρευνα, μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να εξαλείψουν τον κίνδυνο να νοσήσουν, αν επιμείνουν σταθερά να διατρέφονται με… μεσογειακά λιπαρά. Γενικότερα η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να αντισταθμίζει την όποια γενετική επιρροή. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Εργαστήριο Διατροφής και Γενετικής του Κέντρου Ερευνών για τη Γήρανση του αμερικανικού πανεπιστημίου Tufts και από το ισπανικό Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας για την Φυσιοπαθολογία της Παχυσαρκίας και της Διατροφής κατόπιν μακρόχρονης κοινής μελέτης τους.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η δίαιτα χαμηλών λιπαρών (αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, άπαχα κρέατα και ψάρια, ελάχιστο ελαιόλαδο ή ζωικά λίπη, μαγείρεμα σε αντικολλητικά σκεύη χωρίς λίπος και σάλτσες) δεν είναι τελικά η κατάλληλη για όσους έχουν προδιάθεση για τα συγκεκριμένα νοσήματα. Αντίθετα, τα καλά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής αποδεικνύονται άκρως ευεργετικά.

Μεσόγειος και καρδιοαγγειακά

Η έρευνα διεξήχθη στην Ισπανία βάζοντας επί πέντε χρόνια στο μικροσκόπιο την υγεία περισσότερων από 7.000 αντρών και γυναικών. Όλοι/ες υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έφεραν το γονίδιο TCF7L2, το οποίο εμπλέκεται στον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες διατρέφονταν καθαρά μεσογειακά (με ελαιόλαδο, ψάρια, σύνθετους υδατάνθρακες, ξηρούς καρπούς – κυρίως καρύδια), ενώ άλλοι με χαμηλά λιπαρά. Η μελέτη κατέγραψε την πορεία της υγείας τους, καθώς και αν υπέστησαν καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Ελαιόλαδο – γονίδιο TCF7L2: 1-0

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η διατροφή χαμηλών λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικό, για κάποιον που φέρει το γονίδιο TCF7L2. Όμως η προσθήκη παρθένου ελαιόλαδου και καρυδιών (δηλαδή υγιεινών λιπαρών) δίπλα στα υπόλοιπα παραδοσιακά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής φαίνεται ότι βάζει φρένο στο επικίνδυνο γονίδιο ευεργετώντας σημαντικά τον οργανισμό. Διότι οι ελιές και τα καρύδια μπορεί να είναι καρποί πλούσιοι σε λιπαρά, αλλά περιέχουν αντιοξειδωτικές και θρεπτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν τη δράση του συγκεκριμένου γονιδίου.

Η συμβουλή τους προς όσους έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου είναι να αφαιρέσουν τα ανθυγιεινά στοιχεία από τη διατροφή τους και να προσθέσουν παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, προκειμένου να έρθουν σε ίδια μοίρα με όσους δεν έχουν παρόμοια γενετική προδιάθεση.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Περισσότερες Απορίες

Ποιο είναι το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος του κόσμου;

Καλύπτει μια έκταση περίπου 94 στρεμμάτων και ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τα 500 άτομα (451, για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον...

Πού κερδίζουν οι άντρες έπαθλα κουβαλώντας… συζυγικά βάρη;

Πρόκειται ομολογουμένως για έναν πρωτότυπο αλλά και απίστευτα σκληρό διαγωνισμό, που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και από τους δύο: Ο σύζυγος...

Πώς θα φέρεις περισσότερη αγάπη στη ζωή σου;

Ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς αγάπη; Κανείς. Είναι η κινητήρια δύναμη όλης της πλάσης. Δίνει νόημα στην ύπαρξή μας. Αν σου λείπει, διάβασε τις...

Πότε… ανανεώνεται η γεύση μας;

Τα αισθητήρια όργανα της γεύσης είναι οι γευστικοί κάλυκες, οι οποίοι βρίσκονται, εκτός από τη γλώσσα, στον ουρανίσκο και στον φάρυγγα. Αυτοί...

Πόσα χιλιόμετρα είναι το αγγειακό μας σύστημα;

Είναι πραγματικά μια περίτεχνη κατασκευή, που ενώνει και διατηρεί στη ζωή όλα τα όργανα και τους ιστούς...

Τι «διαβάζει» η Ιριδολογία στα μάτια μας;

Είναι γνωστό ότι ο Ιπποκράτης εξέταζε τις αλλαγές στο χρώμα των ματιών των ασθενών, ενώ οι Χαλδαίοι επέλεγαν τους πολεμιστές τους από...

Γιατί μια τσατσάρα δεν χτενίζει τα μαλλιά;

Όταν θελήσεις να χτενίσεις τα μαλλιά σου, θα χρησιμοποιήσεις μια χτένα, όχι μια τσατσάρα. Ξέρεις γιατί; Διότι η τσατσάρα δεν είναι εργαλείο...