Ποιοι πρέπει ανελλιπώς να τρώνε «μεσογειακά» λιπαρά;

Τα νέα είναι καλά για όσους/ες έχουν γενετική προδιάθεση για εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με έρευνα, μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να εξαλείψουν τον κίνδυνο να νοσήσουν, αν επιμείνουν σταθερά να διατρέφονται με… μεσογειακά λιπαρά. Γενικότερα η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να αντισταθμίζει την όποια γενετική επιρροή. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Εργαστήριο Διατροφής και Γενετικής του Κέντρου Ερευνών για τη Γήρανση του αμερικανικού πανεπιστημίου Tufts και από το ισπανικό Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας για την Φυσιοπαθολογία της Παχυσαρκίας και της Διατροφής κατόπιν μακρόχρονης κοινής μελέτης τους.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η δίαιτα χαμηλών λιπαρών (αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, άπαχα κρέατα και ψάρια, ελάχιστο ελαιόλαδο ή ζωικά λίπη, μαγείρεμα σε αντικολλητικά σκεύη χωρίς λίπος και σάλτσες) δεν είναι τελικά η κατάλληλη για όσους έχουν προδιάθεση για τα συγκεκριμένα νοσήματα. Αντίθετα, τα καλά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής αποδεικνύονται άκρως ευεργετικά.

Μεσόγειος και καρδιοαγγειακά

Η έρευνα διεξήχθη στην Ισπανία βάζοντας επί πέντε χρόνια στο μικροσκόπιο την υγεία περισσότερων από 7.000 αντρών και γυναικών. Όλοι/ες υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έφεραν το γονίδιο TCF7L2, το οποίο εμπλέκεται στον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες διατρέφονταν καθαρά μεσογειακά (με ελαιόλαδο, ψάρια, σύνθετους υδατάνθρακες, ξηρούς καρπούς – κυρίως καρύδια), ενώ άλλοι με χαμηλά λιπαρά. Η μελέτη κατέγραψε την πορεία της υγείας τους, καθώς και αν υπέστησαν καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Ελαιόλαδο – γονίδιο TCF7L2: 1-0

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η διατροφή χαμηλών λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από εγκεφαλικό, για κάποιον που φέρει το γονίδιο TCF7L2. Όμως η προσθήκη παρθένου ελαιόλαδου και καρυδιών (δηλαδή υγιεινών λιπαρών) δίπλα στα υπόλοιπα παραδοσιακά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής φαίνεται ότι βάζει φρένο στο επικίνδυνο γονίδιο ευεργετώντας σημαντικά τον οργανισμό. Διότι οι ελιές και τα καρύδια μπορεί να είναι καρποί πλούσιοι σε λιπαρά, αλλά περιέχουν αντιοξειδωτικές και θρεπτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν τη δράση του συγκεκριμένου γονιδίου.

Η συμβουλή τους προς όσους έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου είναι να αφαιρέσουν τα ανθυγιεινά στοιχεία από τη διατροφή τους και να προσθέσουν παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, προκειμένου να έρθουν σε ίδια μοίρα με όσους δεν έχουν παρόμοια γενετική προδιάθεση.

  • 4
    Shares
Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε τελειώνει η «Καλημέρα» και ξεκινάει η «Καλησπέρα»;

Κάποιοι λένε "Καλημέρα" από το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι. Από τις 12 και ένα λεπτό αρχίζουν την "Καλησπέρα". Άλλοι ξεκινούν...

Πόσα είναι όλα τα ελληνικά νησιά;

Τα περισσότερα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο Αιγαίο πέλαγος, λιγότερα στο Ιόνιο και ελάχιστα στο Λιβυκό και σε άλλα μικρότερα πελάγη...

Πώς θα ζεστάνεις τα κρύα πόδια σου στη στιγμή;

Τα κρύα πόδια (χαρακτηριστικό κυρίως των γυναικών), μπορούν να ζεσταθούν ανά πάσα στιγμή με μια απλή άσκηση...

Πόσα γραμμάρια είναι ένα λίτρο;

Η μετατροπή ενός λίτρου σε γραμμάρια εξαρτάται από την πυκνότητα του υγρού ή του αερίου που θέλουμε να μετρήσουμε. Εκτός από το νερό...