Ποιο ψάρι έχει κερδίσει με το… σπαθί του Ρεκόρ Γκίνες;

Το όνομά του μαρτυράει ότι μοιάζει με κουπί βάρκας (oarfish). Όταν όμως το δεις να κολυμπάει γρήγορα προς την επιφάνεια της θάλασσας, θυμίζει αστραφτερή, ασημένια λεπίδα από σπαθί. Άλλοι το βλέπουν σαν φίδι που έρχεται από τα βάθη της κόλασης και άλλοι σαν μεγάλο κινέζικο δράκο, αφού, εκτός από το φιδίσιο σώμα του, διαθέτει κεφάλι διακοσμημένο με κόκκινο λοφίο και ράχη με ροζ πτερύγια.

Οι Ιάπωνες το ονομάζουν «Αγγελιαφόρο από το παλάτι του θεού της θάλασσας». Μάλιστα ένα παλιό ιαπωνικό ρητό συνδέει την εμφάνισή του στα ρηχά νερά με επικείμενο μεγάλο σεισμό. Κι αυτό γιατί οι εμφανίσεις αυτού του περίεργου ψαριού στα ρηχά είναι πολύ σπάνιες. Μπορεί να ξεβραστεί στην ακτή μετά από μια μεγάλη καταιγίδα ή όταν έρχεται η ώρα να πεθάνει. Όπως αναφέρουν οι Japan Times, δεκάδες τέτοια πλάσματα βγήκαν στην ξηρά ή πιάστηκαν στα δίχτυα των ψαράδων στην Ιαπωνία από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2010, δηλαδή έναν χρόνο πριν από τον μεγάλο καταστρεπτικό σεισμό τον Μάρτιο του 2011.

Όπως και να ΄χει, το ψάρι-κουπί  δεν έχει όμοιό του και μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ιχθύς που κυκλοφορεί στις θάλασσες: Φτάνει ως τα 17 μέτρα και γι΄ αυτόν τον λόγο βρίσκεται στις σελίδες του βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες.

Ένας βασιλιάς με… λοφίο

Η οικογένεια των ψαριών στην οποία ανήκει ονομάζεται Regalecidae, λέξη που προέρχεται από τη λατινική regalis και σημαίνει «βασιλικός». Ο τίτλος φαίνεται να του ταιριάζει γάντι λόγω της εντυπωσιακής του εμφάνισης. Το σπάνιο αυτό ψάρι καθώς κολυμπά ξεδιπλώνει με χάρη το τεράστιο σώμα του, το οποίο δεν έχει λέπια. Σε όλο το μήκος της ράχης του διαθέτει ένα ροζ πτερύγιο με περίπου 400 ακτίνες το οποίο εξέχει, γεγονός που του δίνει μια ασυνήθιστη όψη ερπετού. Η σάρκα του δεν είναι ο πιο νόστιμος μεζές και έχει ζελατινώδη υφή. Κινείται σε βάθος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου και εκτιμάται ότι γυρίζει όλο τον κόσμο ως μοναχικός ταξιδευτής. Η χάρη του φτάνει από το Μεξικό και την Αγγλία έως την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Αυτό το «φωτεινό, κάθετο λαμπερό πράγμα», όπως το αποκάλεσαν ερευνητές που το είδαν να κολυμπάει στα θαλάσσια βάθη του Κόλπου του Μεξικού, ίσως τελικά έχει δώσει τροφή για διάφορους θαλάσσιους μύθους.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε μπαίνουμε στην Τρίτη Ηλικία;

Οι ηλικίες του ανθρώπου είναι τρεις: Η νεανική, η μέση και η τρίτη ηλικία. Η νεανική είναι στα 20, η μέση στα 40 και η τρίτη στα...

Ποιοι μαγικοί σπόροι… ξεκλειδώνουν μυστικά αντιγήρανσης;

Στις Χίλιες και Μία Νύχτες η μαγική φράση "Άνοιξε, σουσάμι" ήταν αρκετή για να ανοίξει η είσοδος της σπηλιάς για τον Αλί Μπαμπά και τους 40 κλέφτες. Πίσω...

Πού πρέπει να κάθεσαι για να κλείσεις μια καλή συμφωνία;

Το μυστικό ίσως κρύβεται σε κάτι… σκληρό ή μαλακό. Πριν η σκέψη σου πάει αλλού...

Τι είναι τα Τσανάκια που τα χωρίζουμε, όταν χωρίζουμε;

Την έκφραση "Χωρίζουν τα τσανάκια τους" τη χρησιμοποιούμε συχνά για να δηλώσουμε τη λήξη μιας συμβίωσης ή συνεργασίας, χωρίς να ξέρουμε...