Ποιος μπορεί να αντισταθεί στον πιο γλυκό πειρασμό, το παγωτό; Σε απίστευτες, δροσερές παραλλαγές μας δελεάζει καθημερινά και συχνά μας οδηγεί σε γευστικές αμαρτίες. Μην ενδίδεις όμως χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι θερμίδες που έχει είναι πολλές και χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του. Να θυμάσαι ότι το παγωτό με τις λιγότερες θερμίδες ανήκει στα τύπου γρανίτας (γιατί δεν περιέχει βούτυρο), ενώ το πιο παχυντικό είναι το παρφέ και αυτό που περιέχει σοκολάτα.

Το έτρωγαν και στην αρχαιότητα;

Τα παγωτά ήταν το ίδιο δημοφιλή όπως σήμερα και στην αρχαιότητα. Τον 5ο π.Χ αιώνα οι Έλληνες πουλούσαν στην αγορά της Αθήνας παγωτά σε σχήμα κώνου, φτιαγμένα από χιόνι, μέλι και φρούτα. Οι Πέρσες επίσης είχαν ανακαλύψει τον τρόπο να διατηρούν τον πάγο και να γεύονται τα δικά τους παγωμένα επιδόρπια το καλοκαίρι. Αλλά και ο Νέρωνας είχε τη συνταγή του: έβαζε να του φέρνουν χιόνι από τα βουνά, το οποίο αναμίγνυε με φρούτα.

Πρωτότυπες (και ενίοτε αηδιαστικές) παγωμένες γεύσεις

Στην εποχή μας οι γεύσεις των παγωτών απέχουν κατά πολύ από τις παραδοσιακές. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, για να κάνουν εντύπωση, ορισμένοι παρασκευαστές ανά τον κόσμο τις έστρεψαν προς την πιο αηδιαστική εκδοχή τους. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες, καίτοι διαπρέπουν τεχνολογικά, με τις γεύσεις των παγωτών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Γιατί ποιος θα φάει ένα παγωτό φτιαγμένο από ψάρι, χταπόδι, καλαμάρι, βοδινή γλώσσα και θα πει «Γεια στα χέρια σας»; Ή από τηγανητή μελιτζάνα, καβούρι, γαρίδα, χέλι, φτερούγα κοτόπουλου, κάκτο, καρχαρία, φάλαινα, στρείδι, οχιά, σκόρδο;

Ποικιλίες με ρεκόρ Γκίνες

Τη μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων σε όλο τον κόσμο (περίπου 900 και συνεχώς αυξάνονται) τη διαθέτει ένα παγωτοποιείο στη Μερίντα της Βενεζουέλας, το οποίο γι΄ αυτόν τον λόγο κατέχει εδώ και 15 χρόνια το ρεκόρ Γκίνες. Ενδεικτικά, μερικές από τις σπεσιαλιτέ του είναι: σπαγγγέτι μπολονέζ, τόνος, κρεμμύδι, τηγανητή πέτσα από χοιρινό, τριαντάφυλλο, παντζάρι, καρότο.

Στην άλλη άκρη, η Ταιβάν έχει κι αυτή τους δικούς της παγωμένους συνδυασμούς από σουπιά, τόνο /φύκι, φιστίκια /κρασί, ανανά /γαρίδα, μάνγκο /φύκι.

Δροσερά και καυτερά!

Πάντως, το πιο καυτερό (!) παγωτό το προσφέρει ένα μικρό κατάστημα παγωτών στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Εκεί, όποιος κάνει το λάθος να παραγγείλει το «Cold Sweat», φτιαγμένο από γάλα, ζάχαρη, τρία είδη καυτερής πιπεριάς και τρία είδη καυτερής σάλτσας, αναγκάζεται στην κυριολεξία να σκουπίσει τον κρύο ιδρώτα που τον λούζει.

Οι 6 πιο παράξενες γεύσεις παγωτού στην Αμερική, σύμφωνα με το Reader’s Digest:

Guinness με κρέμα γάλακτος και μπίρα Guinness.

Bacon με παγωτό βανίλια και μπουκίτσες μπέικον.

Lobster με παγωτό βουτύρου και κομμάτια αστακού.

Akutak (Αλάσκα) με ζωϊκό λίπος σε μορφή κρέμας, βατόμουρα, ζάχαρη και βραστό ψάρι.

Μεξικάνικη σοκολάτα με παγωτό σοκολάτα, Κalhua, κανέλα, ξηρούς καρπούς και στιγμιαίο καφέ.

Breakfast bash με παγωτό καρύδι, σιρόπι σφένδαμου, κομμάτια από τηγανίτα, γαλλικό τοστ και ζάχαρη άχνη.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες απορίες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • 4
    Shares