Πότε γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας;

Κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας. Και μπορεί εκ πρώτης όψεως ένας τέτοιος εορτασμός να φαντάζει αστείος, αλλά δεν είναι. Όπως θα διαβάσεις πιο κάτω, υπάρχει σοβαρός λόγος για να… τιμούμε την τουαλέτα.

Οι τουαλέτες σώζουν ζωές

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι τουαλέτες σώζουν ζωές, καθώς αποτρέπουν θανατηφόρες ασθένειες που μπορούν εύκολα να μεταδοθούν από τα εκτεθειμένα ανθρώπινα απόβλητα. Ωστόσο, 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς τουαλέτα οικιακής χρήσης και κινδυνεύουν.

Παγκόσμια κρίση αποχέτευσης

Σήμερα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τα συστήματα αποχέτευσης είναι είτε ανύπαρκτα είτε αναποτελεσματικά και, κατά συνέπεια, η πρόοδος στην υγεία και η επιβίωση των παιδιών υπονομεύονται σοβαρά.

Επίσης, η κακή παροχή νερού και αποχέτευσης κοστίζει στις αναπτυσσόμενες χώρες περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ κάθε δολάριο που επενδύεται θα μπορούσε να αποφέρει πενταπλάσια απόδοση διατηρώντας τους ανθρώπους υγιείς και παραγωγικούς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας επικεντρώνεται λοιπόν στη σημασία της σωστής αποχέτευσης και υποστηρίζει την πρόσβαση σε καθαρές και ασφαλείς τουαλέτες για όλους.

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλέτας

Αρχικά την ημέρα γιορτής της τουαλέτας καθιέρωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλέτας, με την ίδρυσή του στις 19 Νοεμβρίου του 2001, έχοντας σκοπό να επιστήσει την προσοχή στην «παγκόσμια κρίση αποχέτευσης». Επίσης, να εμπνεύσει δράσεις για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού παγκόσμιου προβλήματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλέτας συνεργάζεται με πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.

Επίσημα ορίστηκε Παγκόσμια Ημέρα το 2013 με σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ.

  • 6
    Shares
Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού θα βρεις στο πληκτρολόγιο το σύμβολο του ευρώ (€);

Θέλεις να γράψεις ένα ποσόν στον κειμενογράφο του υπολογιστή σου και χρειάζεσαι το σύμβολο του ευρώ; Π.χ 100€; Θα το βρεις αμέσως πληκτρολογώντας...

Πώς δημιουργείται το «κότσι» στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και πώς θεραπεύεται;

Επιστημονικά ονομάζεται "βλαισός μέγας δάκτυλος" και συμβαίνει όταν το μεγάλο δάκτυλο αποκτά κλίση προς τα έξω, με τάση να ακουμπήσει πάνω...

Ποια ήταν η Πανάκεια που έδωσε το όνομά της στο «Φάρμακο δια πάσα νόσο»;

Πανάκεια ονομάζουμε σήμερα κάθε ιδεατό φάρμακο, για το οποίο επικρατεί η αντίληψη ότι θεραπεύει κάθε ασθένεια σωματική ή ψυχική. Μακάρι να είχε...