Η ουρολοίμωξη είναι μία από τις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις (κυρίως στις γυναίκες). Οφείλεται σε βακτήρια που εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα από την ουρήθρα.

Όταν τα βακτήρια προκαλέσουν τη λοίμωξη, τότε ο πάσχων θα αρχίσει να υποφέρει από συχνουρία, αίσθημα καψίματος ή / και πόνο χαμηλά κατά την ούρηση, ναυτία, κούραση κ.ά.

Μέτρα προστασίας

Για να μην ταλαιπωρηθείς ποτέ από ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας, δες τι πρέπει να κάνεις:

Να πίνεις καθημερινά αρκετά υγρά (6 – 8 ποτήρια), ώστε με την ούρηση να απομακρύνονται τα ανεπιθύμητα βακτήρια από την ουροδόχο κύστη.

Να πηγαίνεις αμέσως στην τουαλέτα, όποτε νιώθεις την ανάγκη. Αν κρατιέσαι, τα ούρα μένουν στάσιμα και τα βακτήρια αναπτύσσονται πιο εύκολα.

Να σκουπίζεσαι σωστά, πάντα από μπρος προς τα πίσω. Αν το κάνεις αντίθετα, μπορεί να μεταφέρεις μικρόβια από τον πρωκτό στην ουρήθρα.

Κάθε φορά που πηγαίνεις σε ξένη τουαλέτα, πριν κάνεις την ανάγκη σου, να τραβάς πρώτα το καζανάκι – και άλλη μία μόλις τελειώσεις. Επιπλέον, αν χρειαστεί να καθαρίσεις το σώμα σου σε ξένο μπάνιο, προτίμησε να κάνεις ντους.

Να ουρείς πάντα μετά την σεξουαλική επαφή.

Να προτιμάς βαμβακερά εσώρουχα και άνετα ρούχα – ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ώστε το σώμα να μπορεί να αναπνέει.

Να φροντίζεις μεν την καθημερινή υγιεινή της πρωκτογεννετικής περιοχής, αλλά να μην το παρακάνεις με τα αντισηπτικά προϊόντα ή (αν είσαι γυναίκα) με τις κολπικές πλύσεις. Μπορεί να καταστρέψεις τη φυσιολογική χλωρίδα, η οποία αποτελεί ασπίδα άμυνας σε μικρόβια και βακτήρια.

Μόλις βγαίνεις από τη θάλασσα, να αλλάζεις το μαγιό σου φορώντας κάποιο στεγνό. Επίσης να αλλάζεις αμέσως εσώρουχο και ρούχα μετά από έντονη άσκηση.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις, όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένο το σάκχαρό τους.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες απορίες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • 11
    Shares