Γιατί το κουνουπίδι θεωρείται υπερ-τροφή;

Το κουνουπίδι είναι το υπερτροφικό λουλούδι του φυτού ανθοκράμβη. Εμείς πετάμε τα φύλλα του και τρώμε το κατάλευκο άνθος μαζί με το κοτσάνι του. Μπορεί να έχει γλυκιά γεύση, όμως η μυρωδιά του σπάνια αντέχεται. Πάντως χαλάλι του, αφού και αντικαρκινικό είναι (κυρίως για μαστούς, ωοθήκες, προστάτη, ουροδόχο κύστη και παχύ έντερο) και καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες, πριν προλάβουν να προκαλέσουν βλάβες. Μάλιστα το μοβ και το πορτοκαλί υπερέχουν, καθώς περιέχουν 25 φορές περισσότερη βιταμίνη Α από ό,τι το κλασικό, χιονάτο κουνουπίδι.

Γεμάτο με θρεπτικά συστατικά

Το κουνουπίδι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, που προστατεύουν από διάφορες ασθένειες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Περιέχει άφθονη βιταμίνη C, σίδηρο, φολικό οξύ, β- καροτένιο, βιταμίνες K, Β1, Β2, Β3, Β5 και B6, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, θειάφι, ιώδιο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις φλεγμονές, τις καρκινικές μεταλλάξεις και τις τοξίνες. Επίσης βάζουν φρένο στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ταλαιπωρεί το στομάχι.

Γιατί ταιριάζει με τα ψάρια;

Το κουνουπίδι αποτελεί μια από τις πολλές εναλλακτικές φυτικές πηγές ασβεστίου. Για να απορροφηθεί όμως καλύτερα το ασβέστιο που περιέχει, οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώνεται μαζί με μια πηγή βιταμίνης D, όπως τα θαλασσινά και τα μικρά ψάρια (σαρδέλα, γαύρος).

Πώς το διαλέγεις

Για να σιγουρευτείς ότι διαλέγεις το πιο φρέσκο, θα πρέπει να έχει χιονάτο χρώμα και να είναι σφιχτό και βαρύ. Επίσης τα λεπτά φύλλα που αγκαλιάζουν τα μπουκέτα του θα πρέπει να είναι πράσινα και όχι μαραμένα. Τέλος, να μην έχει σημεία μαυρισμένα ή κιτρινισμένα επάνω στη σάρκα του.

Λίγο βράσιμο μαζί με ψωμί

Το κουνουπίδι καταναλώνεται είτε ωμό είτε βρασμένο – μόνο για λίγα λεπτά σε ελάχιστο νερό ή στον ατμό (ίσα-ίσα για να μαλακώσει), γιατί αλλιώς λιώνει και χάνει τη γεύση του. Λίγες σταγόνες λεμονιού μέσα στο νερό θα το βοηθήσουν να παραμείνει ολόλευκο.

Αν θέλεις να απαλλάξεις την κουζίνα από την ιδιόρρυθμη μυρωδιά του, μπορείς να ρίξεις μια φέτα ψωμί στην κατσαρόλα όπου βράζει.

Ποιοι πρέπει να το προσέχουν

Το κουνουπίδι, όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και παραπούλια) που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, όταν τρώγονται συχνά και σε ποσότητες, ενδέχεται να επιβραδύνουν ή να διαταράξουν τη λειτουργία του θυρεοειδή. Και αυτό γιατί περιέχουν φυτοχημικές ενώσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρεμποδίζουν την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί το ιώδιο των τροφών. Αυτές οι ουσίες καταστρέφονται ως ένα σημείο από τη θερμότητα, οπότε όσοι έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους καλύτερα να απολαμβάνουν το κουνουπίδι μόνο βρασμένο.

Επίσης όσοι έχουν προβλήματα στα νεφρά, αυξημένο ουρικό οξύ ή πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, θα πρέπει να προσέξουν την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσής του, επειδή το κουνουπίδι περιέχει ουσίες που ενδέχεται να δυσκολέψουν την κατάστασή τους.

  • 21
    Shares
Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς τα ω -3 λιπαρά μας φτιάχνουν τη διάθεση και καταπολεμούν την κατάθλιψη;

Τα ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν...

Πόσα είναι όλα τα ελληνικά νησιά;

Τα περισσότερα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο Αιγαίο πέλαγος, λιγότερα στο Ιόνιο και ελάχιστα στο Λιβυκό και σε άλλα μικρότερα πελάγη...

Αν κάποτε ο κόσμος χαθεί, θα φταίνε οι φρόνιμοι

Στον κόσμο αυτό αν ήρθες μόνο για να μετρήσεις τα χρόνια σου και να ζήσεις μια ήσυχη και φρόνιμη ζωή, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Τον φρόνιμο δεν τον πείραξε ποτέ κανείς. Μα αν κάποτε ο κόσμος χαθεί, θα χαθεί από τους φρόνιμους. Γιατί...

Τι σημαίνει «Εξ απαλών ονύχων»;

Λέμε, για παράδειγμα: "Ασχολήθηκε με αυτό το θέμα εξ απαλών ονύχων" εννοώντας ότι άγγιξε το θέμα επιφανειακά, με επιπόλαιο τρόπο. Όμως...

Πόσα χρόνια έζησε ο περίφημος Μαθουσάλας; Αν είναι αλήθεια, είναι απίστευτο!

Πώς αποκαλούμε σήμερα έναν υπεραιωνόβιο; Μαθουσάλα, δανειζόμενοι το όνομα του μακροβιότερου ανθρώπου που αναφέρεται στη Βίβλο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ