Πότε θα ξεμείνουμε από λιβάνι;

Η Γη κινδυνεύει σύντομα να ξεμείνει από λιβάνι! Σύμφωνα με το BBC, η παραγωγή της μοναδικής αρωματικής ουσίας, που είναι έντονα συνδεδεμένη με θρησκευτικές και θεραπευτικές χρήσεις (για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητές της) και αξίζει το βάρος της σε χρυσάφι, απειλείται σοβαρά.

Όπως εκτιμά ο ερευνητής οικολόγος Frans Bongers από το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Wageningen, το λιβάνι τείνει να μειωθεί κατά το ήμισυ τα επόμενα 15 χρόνια, αφού τα δέντρα από τα οποία παράγεται αφανίζονται (κόβονται, καίγονται κλπ.) με σταθερό ρυθμό.

Το αρωματικό δάκρυ των δέντρων

Η προέλευση του λιβανιού ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστή: Το αρωματικό με τις πλούσιες ιδιότητες προέρχεται από την κολλώδη ρητίνη των δέντρων του γένους Boswellia, που καλλιεργείται μόνο στο Ομάν, την Υεμένη, την Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Ινδία. Έμπειροι καλλιεργητές συλλέγουν τις (γαλακτώδεις αρχικά και κατόπιν σκουρόχρωμες) σταγόνες που προβάλλουν σαν κόμποι ρετσινιού μέσα από τη σάρκα του δέντρου, αφού χαράξουν τον φλοιό του.

Τα δέντρα αυτά φυτρώνουν σε απότομες, βραχώδεις περιοχές και δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 5 μέτρα. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να δώσει έως και 3 κιλά ρετσινιού, το οποίο στη συνέχεια θα περάσει από πολλά στάδια κατεργασίας και ζυμώματος με αρώματα μέχρι να πάρει την τελική μορφή του μοσχοθυμιάματος.

Μεταφέρει τις προσευχές στα θεϊκά αυτιά…

Στην ιστορία της γέννησης του Ιησού το λιβάνι ήταν ένα από τα δώρα που πρόσφεραν οι τρεις Μάγοι στο Θείο Βρέφος, για να τιμήσουν τον Βασιλέα των Βασιλέων. Απαραίτητο στην παρασκευή του θυμιάματος, χρησιμοποιήθηκε σε ανάμιξη με άλλα αρωματικά έλαια από τους αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους, Αιγύπτιους, Φοίνικες, Ασσύριους και Βαβυλώνιους για τις θρησκευτικές τους τελετές. Λέγεται ότι έχουν καεί τόνοι λιβανιού για τη δόξα τόσο του βαβυλώνιου θεού Βάαλ όσο και του εκάστοτε Ρωμαίου αυτοκράτορα.

Ο καπνός της καύσης του λιβανιού θεωρείται ότι μεταφέρει τις προσευχές στα θεϊκά αυτιά. Ιστορικές πηγές εκτιμούν ότι παράγεται εδώ και 9.000 χρόνια αποτελώντας αντικείμενο σφοδρής εμπορικής διαμάχης ανά τους αιώνες. Όσο για τη σύγχρονη κοσμετολογία, έλαια μπάνιου ή αρώματα σώματος και χώρου με αιθέρια έλαια λιβανιού και μύρου (σμύρνας) γίνονται κατά καιρούς ανάρπαστα.

Με αντικαρκινικές ιδιότητες!

Σύμφωνα με τη Pharmaceutical Journal, στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι το λιβάνι είναι ο ιδρώτας των θεών. Σήμερα πιστεύεται ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Όπως ανέφερε στο BBC o Ιρακινός ανοσιολόγος Mahmoud Suhail, υπάρχει κάποιος παράγοντας στην αρωματική ρητίνη που κάνει τα καρκινικά κύτταρα να πεθαίνουν. Στόχος των επιστημόνων είναι να απομονωθεί αυτός ο παράγοντας από το λιβάνι (αφού κάποια από τα 17 δραστικά συστατικά του είναι αλλεργιογόνα), ούτως ώστε να αποτελέσει το κλειδί για την αντικαρκινική θεραπεία του αύριο.

Οι έρευνες του δόκτορα Hsueh-Kung Lin από το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα έδειξαν επίσης ότι το λιβάνι θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική θεραπεία κατά του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, αφού το αιθέριο έλαιό του σταμάτησε την ανάπτυξη των όγκων και τους εξάλειψε.

Άλλες μελέτες από το πανεπιστήμιο του Cardiff έδειξαν ακόμα ότι το εκχύλισμά του καταπραΰνει σημαντικά τους πόνους της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας επιβραδύνοντας τις σχετικές βλάβες.

  • 4
    Shares
Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού θα βρεις στο πληκτρολόγιο το σύμβολο του ευρώ (€);

Θέλεις να γράψεις ένα ποσόν στον κειμενογράφο του υπολογιστή σου και χρειάζεσαι το σύμβολο του ευρώ; Π.χ 100€; Θα το βρεις αμέσως πληκτρολογώντας...

Πώς δημιουργείται το «κότσι» στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και πώς θεραπεύεται;

Επιστημονικά ονομάζεται "βλαισός μέγας δάκτυλος" και συμβαίνει όταν το μεγάλο δάκτυλο αποκτά κλίση προς τα έξω, με τάση να ακουμπήσει πάνω...

Ποια ήταν η Πανάκεια που έδωσε το όνομά της στο «Φάρμακο δια πάσα νόσο»;

Πανάκεια ονομάζουμε σήμερα κάθε ιδεατό φάρμακο, για το οποίο επικρατεί η αντίληψη ότι θεραπεύει κάθε ασθένεια σωματική ή ψυχική. Μακάρι να είχε...