Πόσο (τετράγωνο) μυαλό έχουν οι γυναίκες στο κεφάλι τους;

Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη γενική νοημοσύνη από τους άντρες (παρά τις χαμηλότερες βαθμολογίες που παίρνουν στα τεστ τεχνικών δεξιοτήτων)! Η διαπίστωση έρχεται από τα χείλη ενός πολύπειρου και πολυβραβευμένου άντρα, του καθηγητή ψυχολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Αϊόβα Frank Schmidt και ερευνητή στον τομέα της βιομηχανικής και επιχειρηματικής ψυχολογίας, γνωστό για τη δουλειά του στα τεστ επιλογής προσωπικού και στον έλεγχο της απασχόλησης εργατικού δυναμικού. Ο Schmidt θεωρεί ότι η γενική νοητική ικανότητα είναι το πιο σημαντικό εφόδιο στη ζωή και παραδέχεται ότι οι γυναίκες υπερέχουν σε όλους τους τεχνικούς τομείς.

Τι συμβαίνει λοιπόν και δεν συναντάμε πολλές γυναίκες τεχνικούς ή εφευρέτες; Απλώς η πλειονότητα του γυναικείου φύλου δείχνει χαμηλό ενδιαφέρον για τεχνικά θέματα. Όμως, όπως υποστηρίζει ο ερευνητής, οι έξυπνοι άνθρωποι είναι σε θέση να μάθουν τις απαιτήσεις κάθε εργασίας, αν έχουν κίνητρο. Ας δούμε τι έδειξαν οι πολύχρονες έρευνές του.

Οι γυναίκες μπορούν, αλλά δεν θέλουν

Σύμφωνα με τις εθνικές στατιστικές των ΗΠΑ, το 17% των φοιτητών της Μηχανικής είναι γυναίκες, όπως και το 20% των επαγγελματιών μηχανικών μεγάλων εταιρειών. Αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες δεν έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτόν τον τομέα. Όμως, όπως αποδεικνύει η μελέτη του Schmidt, οι γυναίκες που ακολουθούν αυτόν τον κλάδο έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άντρες.

Όχι έλλειψη δεξιοτήτων, απλώς έλλειψη ενδιαφέροντος

Ο καθηγητής παρατήρησε στην έρευνά του ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος των γυναικών για τους τεχνολογικούς τομείς παρατηρείται από την παιδική ηλικία επιδρώντας και στην κατοπινή τους ζωή. Τα αγόρια από την άλλη ενδιαφέρονται περισσότερο για τεχνικά ζητήματα, όπως η επισκευή του ποδηλάτου τους. Όσο περισσότερο ασχολείται ένα παιδί με πρακτικά τεχνικά θέματα, τόσο καλύτερα θα τα πάει – λόγω εμπειρίας – κατά τη διεξαγωγή ενός τεστ που καθορίζει τις δεξιότητές του, συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι γυναίκες ενώνουν την επιστήμη με τη ζωή

Οι καθηγητές του πανεπιστημίου της Αϊόβα υπογράμμισαν ότι οι φοιτήτριες της Μηχανικής τείνουν να ασχολούνται με τις πιο ανθρωποκεντρικές πλευρές του κλάδου τους, όπως η Βιοϊατρική Μηχανική, για παράδειγμα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, οι γυναίκες μηχανικοί θα ήθελαν να δουν την επιστήμη τους να αφορά περισσότερο την ανθρώπινη ζωή. Σε κάθε περίπτωση πάντως τείνουν να υπερέχουν των αντρών συμφοιτητών τους.

[Φωτό: © Depositphotos.com/Benis Arapovic]

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

ΔΙΑΛΕΧΤΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Γιατί η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχει σύμβολό της τη Γοργόνα και όχι τον Λευκό Πύργο;

Παρόλο που η Θεσσαλονίκη πήρε το όνομά της από τη γοργόνα Θεσσαλονίκη, την ετεροθαλή αδελφή του Μεγαλέξανδρου, έχει ως σύμβολό της τον Λευκό Πύργο, ένα κτίσμα του 15ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους...

Πώς θα αποτρέψεις τις επισκέψεις περιστεριών στο μπαλκόνι σου;

Δες πώς μπορείς να αποφύγεις τις κουτσουλιές στο μπαλκόνι σου, χωρίς να βάλεις σε κίνδυνο τη ζωή των πουλιών με τοξικά προϊόντα ή αιχμηρά αντικείμενα...

Γιατί «Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει»;

Την παροιμιώδη φράση «Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει» μάλλον θα την έχεις ακούσει. Ξέρεις τι σημαίνει και πώς προέκυψε; Στην προκειμένη περίπτωση...

ΑΛΗΘΕΙΑ...