Ποιος είναι ο… τρομερός γαλάζιος δράκος των ωκεανών;

Θα μπορούσε να είναι χριστουγεννιάτικο στολίδι, σε βαθύ μπλε του κοβαλτίου πασπαλισμένο με ασημόσκονη. Όμως στην πραγματικότητα είναι ο… φοβερός και τρομερός Γλαύκος, ο γαλάζιος δράκος των ωκεανών με μήκος μόλις τρία εκατοστά!

Μικρός αλλά εντυπωσιακός

Ο… πολύς Glaucus atlanticus είναι ένα μικρό θαλάσσιο μαλάκιο που ζει στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, της Αυστραλίας και της Μοζαμβίκης, αλλά ενίοτε πλέει και σε ευρωπαϊκά ύδατα. Όταν βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας, επιπλέει ανάποδα χάρη σε έναν σάκο που βρίσκεται στο στομάχι του.

Εντυπωσιακός σε εμφάνιση, μοιάζει σαν να έχει μόλις βγει μέσα από έναν φανταστικό υδάτινο κόσμο. Από το κωνικό πεπλατυσμένο του σώμα με τις σκούρες μπλε και ασημένιες ρίγες φυτρώνουν ακτινωτά έξι περίεργα «κλαδιά» με πριονωτές άκρες.

Ο Γλαύκος στην ελληνική μυθολογία

Ίσως υπάρχει λόγος που το παράξενο μαλάκιο βαπτίστηκε με το όνομα του θαλάσσιου δαίμονα Γλαύκου. Στην ελληνική μυθολογία ο Γλαύκος ήταν η προσωποποίηση του γαλάζιου κύματος, που αντανακλά το γλαυκό (θαλασσί) χρώμα του ουρανού. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τον Οβίδιο, αρχικά ήταν ένας φτωχός ψαράς που όμως έγινε αθάνατος όταν έφαγε ένα μαγικό βότανο, το οποίο – όπως είχε παρατηρήσει – ξαναζωντάνευε τα ψάρια. Στη συνέχεια οι θεοί των θαλασσών τον μεταμόρφωσαν δίνοντάς του ουρά ψαριού, φαρδείς ώμους και πράσινα γένια.

Ο μύθος θέλει τον Γλαύκο μελαγχολικό, καταδικασμένο να περιπλανιέται για πάντα στις παραλίες, με την κοιλιά σκεπασμένη με όστρακα και φύκια προφητεύοντας τη δυστυχία. Θεωρούνταν προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων στις μανιασμένες καταιγίδες.

  • 4
    Shares
Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε μπαίνουμε στην Τρίτη Ηλικία;

Οι ηλικίες του ανθρώπου είναι τρεις: Η νεανική, η μέση και η τρίτη ηλικία. Η νεανική είναι στα 20, η μέση στα 40 και η τρίτη στα...

Ποιοι μαγικοί σπόροι… ξεκλειδώνουν μυστικά αντιγήρανσης;

Στις Χίλιες και Μία Νύχτες η μαγική φράση "Άνοιξε, σουσάμι" ήταν αρκετή για να ανοίξει η είσοδος της σπηλιάς για τον Αλί Μπαμπά και τους 40 κλέφτες. Πίσω...

Πού πρέπει να κάθεσαι για να κλείσεις μια καλή συμφωνία;

Το μυστικό ίσως κρύβεται σε κάτι… σκληρό ή μαλακό. Πριν η σκέψη σου πάει αλλού...

Τι είναι τα Τσανάκια που τα χωρίζουμε, όταν χωρίζουμε;

Την έκφραση "Χωρίζουν τα τσανάκια τους" τη χρησιμοποιούμε συχνά για να δηλώσουμε τη λήξη μιας συμβίωσης ή συνεργασίας, χωρίς να ξέρουμε...