Ποιος είναι ο… τρομερός γαλάζιος δράκος των ωκεανών;

Θα μπορούσε να είναι χριστουγεννιάτικο στολίδι, σε βαθύ μπλε του κοβαλτίου πασπαλισμένο με ασημόσκονη. Όμως στην πραγματικότητα είναι ο… φοβερός και τρομερός Γλαύκος, ο γαλάζιος δράκος των ωκεανών με μήκος μόλις τρία εκατοστά!

Μικρός αλλά εντυπωσιακός

Ο… πολύς Glaucus atlanticus είναι ένα μικρό θαλάσσιο μαλάκιο που ζει στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, της Αυστραλίας και της Μοζαμβίκης, αλλά ενίοτε πλέει και σε ευρωπαϊκά ύδατα. Όταν βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας, επιπλέει ανάποδα χάρη σε έναν σάκο που βρίσκεται στο στομάχι του.

Εντυπωσιακός σε εμφάνιση, μοιάζει σαν να έχει μόλις βγει μέσα από έναν φανταστικό υδάτινο κόσμο. Από το κωνικό πεπλατυσμένο του σώμα με τις σκούρες μπλε και ασημένιες ρίγες φυτρώνουν ακτινωτά έξι περίεργα «κλαδιά» με πριονωτές άκρες.

Ο Γλαύκος στην ελληνική μυθολογία

Ίσως υπάρχει λόγος που το παράξενο μαλάκιο βαπτίστηκε με το όνομα του θαλάσσιου δαίμονα Γλαύκου. Στην ελληνική μυθολογία ο Γλαύκος ήταν η προσωποποίηση του γαλάζιου κύματος, που αντανακλά το γλαυκό (θαλασσί) χρώμα του ουρανού. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τον Οβίδιο, αρχικά ήταν ένας φτωχός ψαράς που όμως έγινε αθάνατος όταν έφαγε ένα μαγικό βότανο, το οποίο – όπως είχε παρατηρήσει – ξαναζωντάνευε τα ψάρια. Στη συνέχεια οι θεοί των θαλασσών τον μεταμόρφωσαν δίνοντάς του ουρά ψαριού, φαρδείς ώμους και πράσινα γένια.

Ο μύθος θέλει τον Γλαύκο μελαγχολικό, καταδικασμένο να περιπλανιέται για πάντα στις παραλίες, με την κοιλιά σκεπασμένη με όστρακα και φύκια προφητεύοντας τη δυστυχία. Θεωρούνταν προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων στις μανιασμένες καταιγίδες.

  • 1
    Share
Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού θα βρεις στο πληκτρολόγιο το σύμβολο του ευρώ (€);

Θέλεις να γράψεις ένα ποσόν στον κειμενογράφο του υπολογιστή σου και χρειάζεσαι το σύμβολο του ευρώ; Π.χ 100€; Θα το βρεις αμέσως πληκτρολογώντας...

Πώς δημιουργείται το «κότσι» στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και πώς θεραπεύεται;

Επιστημονικά ονομάζεται "βλαισός μέγας δάκτυλος" και συμβαίνει όταν το μεγάλο δάκτυλο αποκτά κλίση προς τα έξω, με τάση να ακουμπήσει πάνω...

Ποια ήταν η Πανάκεια που έδωσε το όνομά της στο «Φάρμακο δια πάσα νόσο»;

Πανάκεια ονομάζουμε σήμερα κάθε ιδεατό φάρμακο, για το οποίο επικρατεί η αντίληψη ότι θεραπεύει κάθε ασθένεια σωματική ή ψυχική. Μακάρι να είχε...