Γιατί το πεύκο γίνεται μπουρλότο σε μια πυρκαγιά;

Τα πεύκα είναι όμορφα δέντρα, μυρίζουν ωραία, αλλά γίνονται «μπουρλότο» σε μια πυρκαγιά. Δες γιατί.

Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός σε συνέντευξή του στο sputniknews.gr, «ουσιαστικά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς σαν αυτή που προκάλεσε την τραγωδία στο Μάτι είναι το άρωμα των πεύκων».

«Τα δάση αυτά που έχει τώρα το Πεντελικό Όρος δεν υπήρχαν στο παρελθόν», τονίζει. «Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ένας διάσημος καθηγητής έγραψε για το κλίμα της Αττικής. Υπήρχαν χαρουπιές, μυρτιές, βελανιδιές, εκτός από πεύκα τα οποία τα τοποθετούσε μόνο στην περιοχή του Σχοινιά, όπου καταλήγει το Πεντελικό Όρος. Είναι μικρή περιοχή. Τα πεύκα είναι μεταγενέστερες δεντροφυτεύσεις.

Ο κ. Ζερεφός σημειώνει πως δεν ελήφθη υπόψιν ότι σε μεγάλη έκταση αυτά τα πεύκα είναι πολύ εύφλεκτα, διότι οι μυρωδιές τους είναι αρωματικές ενώσεις που μαζί με το ρετσίνι που περιέχουν τα μετατρέπουν σε μπουρλότο. Και διευκρινίζει:

«Δηλαδή, αν ανάψει ένα πεύκο, θα επικοινωνήσει με ένα άλλο σε απόσταση ακόμα και 50 μέτρων και θα το κάψει και το άλλο και ας μην έχει πάει ούτε κουκουνάρα πάνω του.

Από τη θετική μεταφορά καυτής μάζας αέρα, ο οποίος αναφλέγει τα τερπένια (φυσικές ουσίες προερχόμενες από τα φυτά, στις οποίες οφείλονται οι μυρωδιές) που εκπνέει κάθε πεύκο, μαζί με τις βελόνες και το ρετσίνι είναι έτοιμο να ανάψει. Έτσι λοιπόν οι δεντροφυτεύσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή και μετά από ασφαλή συνεννόηση και γνώση για το τι υπήρχε σε κάθε σημείο πριν από την πυρκαγιά.

Αυτό έγινε στη Ρωσία στις πυρκαγιές του 2010. Αναγεννήθηκε εκεί το δάσος κατά έναν πολύ ικανοποιητικό τρόπο αλλά με γηγενή και αυτόχθονα δέντρα. Όχι αυτό το κακό να μεταφέρουμε το χαλέπι (Χαλέπιος πεύκη) παντού στην Ελλάδα και να έχουμε το μεγάλο πρόβλημα των μαζικών πυρκαγιών, το οποίο επαναλαμβάνεται. Κάθε πέντε ή δέκα χρόνια έχουμε και μία μεγάλη πυρκαγιά».

Διάβασε όλη τη συνέντευξη του καθηγητή στο sputniknews.gr

  • 8
    Shares
Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε like στη σελίδα μας στο FACEBOOK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί όταν σου χαρίζουν… γάιδαρο δεν πρέπει να τον κοιτάς στα δόντια;

Κάποιου του χάριζαν γάιδαρο κι αυτός τον κοίταζε στα δόντια… Θα έχεις ακούσει την παροιμία. Και όπως πολλές άλλες παροιμίες, κρύβει κι αυτή σοφία. Τη λέμε για κάποιον που...

Τι δείχνουν τα φύκια για την καθαρότητα της θάλασσας;

Στοίβες από καφετιές κορδέλες στην άμμο. Γεμάτη η θάλασσα με σκούρα φύκια. Πάει το μπάνιο, σκέφτεσαι. Χάλια η παραλία, βρόμικη η θάλασσα… Πριν ετοιμαστείς να αποχωρήσεις απογοητευμένος/η, διάβασε πόσο καθαρή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Πώς ένα κέρμα γυμνάζει το μυαλό;

Περιμένεις κάπου και δεν ξέρεις πώς να "σκοτώσεις" την ώρα; Γύμνασε το μυαλό χρησιμοποιώντας την αίσθηση της αφής. Εύκολα, απλά και χωρίς να σε καταλάβει...

Γιατί είναι καλό να εμπλουτίζεις συνεχώς το λεξιλόγιό σου;

Ακούς ή διαβάζεις μια λέξη (ελληνική, εννοείται) που δεν τη γνωρίζεις; Μην την αγνοήσεις. Άνοιξε ένα λεξικό...

Τι κάνουν τα μυρμήγκια και οι μέλισσες καλύτερα από μας;

Ισχύει άραγε ότι τα μυρμήγκια και οι μέλισσες εκτελούν σύνθετους μαθηματικούς, οικονομικούς και… σκακιστικούς υπολογισμούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν με τον καλύτερο τρόπο την τροφή τους; Πράγματι τα μικρά...