Γιατί το πεύκο γίνεται μπουρλότο σε μια πυρκαγιά;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πεύκα είναι όμορφα δέντρα, μυρίζουν ωραία, αλλά γίνονται «μπουρλότο» σε μια πυρκαγιά. Δες γιατί.

Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός σε συνέντευξή του στο sputniknews.gr, «ουσιαστικά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς σαν αυτή που προκάλεσε την τραγωδία στο Μάτι είναι το άρωμα των πεύκων».

«Τα δάση αυτά που έχει τώρα το Πεντελικό Όρος δεν υπήρχαν στο παρελθόν», τονίζει. «Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ένας διάσημος καθηγητής έγραψε για το κλίμα της Αττικής. Υπήρχαν χαρουπιές, μυρτιές, βελανιδιές, εκτός από πεύκα τα οποία τα τοποθετούσε μόνο στην περιοχή του Σχοινιά, όπου καταλήγει το Πεντελικό Όρος. Είναι μικρή περιοχή. Τα πεύκα είναι μεταγενέστερες δεντροφυτεύσεις.

Ο κ. Ζερεφός σημειώνει πως δεν ελήφθη υπόψιν ότι σε μεγάλη έκταση αυτά τα πεύκα είναι πολύ εύφλεκτα, διότι οι μυρωδιές τους είναι αρωματικές ενώσεις που μαζί με το ρετσίνι που περιέχουν τα μετατρέπουν σε μπουρλότο. Και διευκρινίζει:

«Δηλαδή, αν ανάψει ένα πεύκο, θα επικοινωνήσει με ένα άλλο σε απόσταση ακόμα και 50 μέτρων και θα το κάψει και το άλλο και ας μην έχει πάει ούτε κουκουνάρα πάνω του.

Από τη θετική μεταφορά καυτής μάζας αέρα, ο οποίος αναφλέγει τα τερπένια (φυσικές ουσίες προερχόμενες από τα φυτά, στις οποίες οφείλονται οι μυρωδιές) που εκπνέει κάθε πεύκο, μαζί με τις βελόνες και το ρετσίνι είναι έτοιμο να ανάψει. Έτσι λοιπόν οι δεντροφυτεύσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή και μετά από ασφαλή συνεννόηση και γνώση για το τι υπήρχε σε κάθε σημείο πριν από την πυρκαγιά.

Αυτό έγινε στη Ρωσία στις πυρκαγιές του 2010. Αναγεννήθηκε εκεί το δάσος κατά έναν πολύ ικανοποιητικό τρόπο αλλά με γηγενή και αυτόχθονα δέντρα. Όχι αυτό το κακό να μεταφέρουμε το χαλέπι (Χαλέπιος πεύκη) παντού στην Ελλάδα και να έχουμε το μεγάλο πρόβλημα των μαζικών πυρκαγιών, το οποίο επαναλαμβάνεται. Κάθε πέντε ή δέκα χρόνια έχουμε και μία μεγάλη πυρκαγιά».

Διάβασε όλη τη συνέντευξη του καθηγητή στο sputniknews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια);

Οι περισσότεροι - και δη οι καλοφαγάδες - σίγουρα έχουν γευτεί την αντζούγια. Αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια αλλά...

Πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι ένα στρέμμα;

Το στρέμμα είναι μονάδα μέτρησης εμβαδού. Το χρησιμοποιούμε κυρίως στην Ελλάδα για να μετρήσουμε εκτάσεις γης...

Πόσα γραμμάρια είναι ένα λίτρο;

Η μετατροπή ενός λίτρου σε γραμμάρια εξαρτάται από την πυκνότητα του υγρού ή του αερίου που θέλουμε να μετρήσουμε. Εκτός από το νερό...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ