Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατέψεις ένα μωρό από τα κακά πνεύματα και να καθαρίσεις την ψυχή του από το προπατορικό αμάρτημα; Σύμφωνα με τους Ισπανούς, ένας τρόπος είναι ο καλύτερος: Να ντυθείς σαν διάβολος και να κάνεις ένα μεγάλο άλμα επάνω από το παιδί. Αν μάλιστα βάλεις πολλά μωρά στη σειρά, ξαπλωμένα σε κουβέρτες στο έδαφος, να κλαίνε γοερά καθώς μερικοί τύποι ντυμένοι παράξενα πηδούν από πάνω τους, τότε το έθιμο μετατρέπεται σε γιορτή. Όχι βέβαια για τα παιδιά αλλά για τους μεγάλους, που φαίνεται να το απολαμβάνουν δεόντως.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο ισπανικό φεστιβάλ El Colacho (Το πήδημα του διαβόλου), που πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά την Καθολική γιορτή του Corpus Christi (του Σώματος του Χριστού – αρχή κάθε καλοκαιριού) στην πλατεία του γραφικού μεσαιωνικού χωριού Castillo de Murcia της βορειοδυτικής Ισπανίας.

Το παράξενο έθιμο

Το παράξενο – όσο και τρομακτικό – έθιμο χρονολογείται από το 1620 και για τους ντόπιους θεωρείται ιδιαίτερα διασκεδαστικό. Κατά την τοπική παράδοση, όποιος έχει νεογέννητο μωρό (ηλικίας έως ενός έτους), το πηγαίνει σε αυτή τη γιορτή και το εναποθέτει στα στρώματα που τοποθετούνται γι΄ αυτόν τον σκοπό στο έδαφος. Άντρες ντυμένοι με στολές κίτρινες και κόκκινες, κρατώντας μαστίγια και ρόπαλα, τρέχουν και κάνουν διαδοχικά άλματα επάνω από τα βρέφη – παίζοντας τον ρόλο του κακού που βλέπει τα παιδιά ως… εμπόδια προς υπερπήδηση, ενώ στα ενδιάμεσα κυνηγούν το πλήθος. Αφού ολοκληρωθούν τα άλματα, νεαρά κορίτσια ραίνουν με ροδοπέταλα τα μωρά. Ακολουθεί παρέλαση μέχρι την εκκλησία της πόλης, η οποία βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και η γιορτή ολοκληρώνεται με κρασοκατάνυξη.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες απορίες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook