Τα δέκατα είναι ελαφρά υψηλότερη θερμοκρασία από τη φυσιολογική, την οποία αναπτύσσει το σώμα προκειμένου να αμυνθεί από κάθε παθογόνο παράγοντα που προσπαθεί να αναπτυχθεί μέσα του. Συνήθως εμφανίζονται στο απλό κρυολόγημα, αλλά δεν αποκλείεται να προειδοποιούν και για πιο σοβαρές ασθένειες.

Τα δέκατα παρουσιάζονται με θερμοκρασίες 37,0 τις πρωινές ώρες και πάνω από 37,2 τις απογευματινές ώρες.

Γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασία;

Δέκατα μπορούν να εμφανισθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες νοσημάτων:

Ιώσεις και λοιμώξεις από μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς

Ρευματικά

Κακοήθειες (νεοπλάσματα ή καρκίνοι)

Επίσης ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να εκδηλωθεί με χαμηλό πυρετό.

Ακόμα δέκατα μπορούν να εμφανισθούν ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, που επιφέρουν αλλαγές στη θερμορύθμιση του οργανισμού (π.χ. η θυροξίνη η οποία, όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένη και βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενδέχεται να ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία), αλλά και από κακή θερμομέτρηση (γι΄ αυτό ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του θερμομέτρου).

Ωστόσο η πιο συχνή αιτία είναι οι ιώσεις, όπου συνήθως τα δέκατα διαρκούν για λίγες ημέρες. Μόνο στη λοιμώδη μονοπυρήνωση μπορούν να διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γενικά πρέπει να ανησυχήσεις στην περίπτωση που τα δέκατα παραμένουν για πολλές ημέρες ή δίνουν τη θέση τους σε υψηλότερες θερμοκρασίες και επίσης συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα. Τότε πρέπει οπωσδήποτε να διερευνώνται.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα  υγιή άτομα δεν θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα. Όσοι όμως αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Κι αυτό γιατί λόγω των φαρμάκων που παίρνουν είναι περισσότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες απορίες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook