Ο αστακός ανήκει στην κατηγορία των πολυτελών εδεσμάτων. Σερβίρεται συνήθως βραστός και η γεύση του θεωρείται πιο πετυχημένη, αν μαγειρευτεί ζωντανός. Δηλαδή αν ριχτεί απευθείας από το ενυδρείο σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, με την ουρά του δεμένη για να μην τινάζεται και προκαλέσει εγκαύματα στον μάγειρα. Και γιατί τινάζεται; Διότι πονάει, όπως ακριβώς πονούν οι γάτες και οι σκύλοι σε ανάλογη περίπτωση. Μόνο που ο πελάτης του εστιατορίου δεν το ξέρει, όπως δεν ξέρει ότι δεν είναι το μόνο θαλασσινό που νιώθει πόνο, όταν το μαγειρεύουν ζωντανό.

Αστακοβασανιστήρια…

Ναι, υπάρχει επιστημονική μελέτη που το επιβεβαιώνει! Την έκαναν επιστήμονες από το Queen’s University του Belfast αποδεικνύοντας ότι όλα τα καρκινοειδή (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, αστακοκαραβίδες, καβούρια) αισθάνονται πόνο και υποφέρουν κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων που τους κάνουμε μέχρι να γίνουν μεζέδες.

Ευτυχώς εδώ δεν χρειάζεται να νιώσουμε τύψεις – σε περίπτωση που ισχύουν τα παραπάνω – διότι πού λεφτά για να αγοράσουμε αστακό και να τον βάλουμε ζωντανό στην κατσαρόλα…

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες απορίες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook