Γιατί δεν πρέπει να παίρνεις κατάκαρδα μια απόρριψη;

Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να αναζητούμε την αποδοχή των άλλων. Δεν αντέχουμε την απόρριψη.  Μας ενοχλεί, μας θλίβει, μας αποτρέπει από το να διεκδικήσουμε πράγματα που θέλουμε. Ωστόσο η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon μας διαβεβαιώνει ότι η απόρριψη δεν χρειάζεται να έχει αρνητικό χαρακτήρα ούτε πρέπει να εμποδίζει τον αγώνα μας γι΄ αυτά που πιστεύουμε και επιθυμούμε.

«Όλοι μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, φοβόμαστε την αποτυχία και την απόρριψη. Ο τρόπος που μεγαλώσαμε συντελεί σε αυτό, μιας και οι περισσότεροι από εμάς έμαθαν να βλέπουν την αποτυχία ως ένα γεγονός με αρνητικές συνέπειες. Η αλήθεια όμως είναι ότι η απόρριψη μπορεί να ειδωθεί θετικά ως μια ευκαιρία για μάθηση, εξέλιξη και ενδυνάμωση.

Για να αλλάξουμε τον τρόπο που τη βλέπουμε, θα πρέπει να αναδομήσουμε τη χρόνια πεποίθηση ότι «η απόρριψη που δέχομαι είναι αρνητικό γεγονός και πιθανώς σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με μένα». Μάλιστα η πεποίθηση ότι η απόρριψη σχετίζεται άμεσα με την προσωπική μας ανεπάρκεια είναι μια ερμηνεία η οποία δεν μας βοηθά σε τίποτα, ούτε καν στο να δουλέψουμε για τη βελτιώσουμε.

Για να αλλάξεις τον τρόπο που βιώνεις την απόρριψη:

Σταμάτησε να παίρνεις την απόρριψη προσωπικά. Όποια και αν είναι η φύση της απόρριψης (επαγγελματική, προσωπική, ερωτική), θυμήσου πως δεν σχετίζεται πάντα με το πόσο ανεπαρκής είσαι. Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή: Σε μια δουλειά π.χ ίσως να υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος αριθμός κατάλληλων υποψηφίων. Εάν αισθάνεσαι ότι έχεις βιώσει απόρριψη σε προσωπικό επίπεδο, σκέψου ότι όλοι μας λέμε «όχι» κάποιες φορές. Σίγουρα, εάν εσύ έχεις το δικαίωμα να πεις όχι ή να απορρίψεις κάποιον άλλο, τότε και εκείνοι μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Συνειδητοποίησε ότι η απόρριψη που δεχόμαστε δεν είναι μέτρο της αξίας μας ή της μελλοντικής μας επιτυχίας. Όποιον και να ρωτήσεις, θα διαπιστώσεις ότι με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο έχει βιώσει κάποιο βαθμό απόρριψης. Η αξία που έχεις ως άνθρωπος δεν είναι διαπραγματεύσιμη ούτε εξαρτάται από τον αριθμό των λαθών και των αποτυχιών σου.

Αντίθετα, η επιτυχία ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο ικανός είναι, αλλά και από το πώς αντιμετωπίζει την απόρριψη και τις αποτυχίες του. Εάν η απόρριψη σε σταματά από το να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου, τότε παραμένεις στάσιμος. Εάν όμως δεις την όποια αποτυχία ως ένα βήμα προς την επιτυχία, εάν χρησιμοποιήσεις την απόρριψη για να δεις τι μπορείς να μάθεις και τι μπορείς να αλλάξεις για να γίνεις καλύτερος/η, τότε παύεις να τη φοβάσαι, την κάνεις «φίλη» που σε οδηγεί στη βελτίωση.

Αν βιώσεις την απόρριψη, προσπάθησε ξανά. Κάθε φορά που αποτυχαίνεις στον στόχο σου δες τι μπορείς να μάθεις και να αλλάξεις. Κάποια στιγμή θα τα καταφέρεις, αρκεί να έχεις υπομονή και να μην κριτικάρεις αρνητικά τον εαυτό σου.

Συχνά δεχόμαστε συνεχή απόρριψη από τα ίδια πρόσωπα. Αναλογίσου: Τι συμβαίνει εδώ; Υπάρχει κάτι που πρέπει εσύ να αλλάξεις ή μήπως η απόρριψη τελικά δεν σχετίζεται με σένα αλλά με εκείνους;

Κατάλαβε την πιο θεμελιώδη αρχή από όλες: Ακόμα και αν έχεις την αποδοχή των άλλων, δεν την χρειάζεσαι για να ξέρεις ότι αξίζεις. Αξίζεις ως άνθρωπος έτσι κι αλλιώς. Αξίζεις την ευτυχία έτσι κι αλλιώς. Αξίζεις την αγάπη. Εάν δεν πιστέψεις ότι είναι όντως έτσι, ο φόβος της απόρριψης θα είναι πάντα ριζωμένος μέσα σου, γιατί θα γυρεύεις την εξωτερική αποδοχή για να βιώσεις εσωτερική αποδοχή».

  • 6
    Shares
Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε μπαίνουμε στην Τρίτη Ηλικία;

Οι ηλικίες του ανθρώπου είναι τρεις: Η νεανική, η μέση και η τρίτη ηλικία. Η νεανική είναι στα 20, η μέση στα 40 και η τρίτη στα...

Ποιοι μαγικοί σπόροι… ξεκλειδώνουν μυστικά αντιγήρανσης;

Στις Χίλιες και Μία Νύχτες η μαγική φράση "Άνοιξε, σουσάμι" ήταν αρκετή για να ανοίξει η είσοδος της σπηλιάς για τον Αλί Μπαμπά και τους 40 κλέφτες. Πίσω...

Πού πρέπει να κάθεσαι για να κλείσεις μια καλή συμφωνία;

Το μυστικό ίσως κρύβεται σε κάτι… σκληρό ή μαλακό. Πριν η σκέψη σου πάει αλλού...

Τι είναι τα Τσανάκια που τα χωρίζουμε, όταν χωρίζουμε;

Την έκφραση "Χωρίζουν τα τσανάκια τους" τη χρησιμοποιούμε συχνά για να δηλώσουμε τη λήξη μιας συμβίωσης ή συνεργασίας, χωρίς να ξέρουμε...