Αγγαρεία είναι μια εργασία που επιβάλλεται υποχρεωτικά και χωρίς αμοιβή. Προέρχεται από την αρχαία περσική λέξη agar, που σημαίνει έφιππος αγγελιαφόρος. Η βασιλική περσική ταχυδρομική υπηρεσία κατά την αρχαιότητα αποτελούνταν από τους έφιππους άγγαρους, οι οποίοι μετέφεραν από σταθμό σε σταθμό τις ειδήσεις που οι διοικούντες επιθυμούσαν να διακινήσουν.

Στα αρχαία χρόνια η αγγαρεία γέννησε επίσης κολοσσιαία αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, πολλά σημαντικά έργα θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκαν χάρη στον θεσμό της αγγαρείας, την οποία επέβαλε το κράτος σε μεγάλες μάζες πληθυσμού, ενώ με το ίδιο σύστημα εξαναγκασμού γίνονταν και οι κρατικές μεταφορές του αρχαίου κόσμου.

Οι Έλληνες ζούσαν σαν τα ζώα…

Στο Βυζάντιο ήταν αγγαρεμένα τα μεσαία στρώματα του πληθυσμού, ενώ για τους Οθωμανούς και τους Ενετούς αγγαρεμένοι ήταν όλοι οι υπόδουλοι. Ειδικά οι Έλληνες, σύμφωνα με τους περιηγητές της εποχής, ήταν βαριά αγγαρεμένοι και ζούσαν σαν τα ζώα. Πολλές φορές αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, για να αποφύγουν τις πολλές αγγαρείες που τους επέβαλλαν οι κατακτητές. Ταυτόχρονα σε όλη τη δυτική Ευρώπη οι ηγεμόνες πάσης φύσεως (βασιλείς, αυτοκράτορες, φεουδάρχες, πάπες) χρησιμοποιούσαν αμισθί τους αγρότες για την εκτέλεση τόσο των δημόσιων έργων όσο και των προσωπικών τους επιθυμιών.

Τι λείπει από τη σημερινή εποχή; Όχι βέβαια οι απανταχού αγγαρεμένοι (που συνεχίζουν να δεινοπαθούν) αλλά τα κατασκευαστικά αριστουργήματα…

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες απορίες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook