Πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε (άφοβα) την εβδομάδα;

1259

Παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο κρόκος του αβγού αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα βάζοντας σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή υγεία. Όμως νέες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το αβγό επηρεάζει λιγότερο από το κορεσμένο λίπος, με το οποίο εφοδιάζουν τον οργανισμό τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Εφόσον λοιπόν κάποιος είναι υγιής – με χαμηλή χοληστερίνη – και ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή (ιδανική είναι η μεσογειακή, με άφθονα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρια, όσπρια), μπορεί να καταναλώνει ως και 5 αβγά την εβδομάδα. Φυσικά σε αυτήν την ποσότητα συμπεριλαμβάνονται και αυτά που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, τα γλυκά και τα έτοιμα τρόφιμα, λένε οι ειδικοί.

Όσοι όμως έχουν υψηλή χοληστερίνη, καλό είναι να καταναλώνουν ως 3 αβγά την εβδομάδα (διάσπαρτα και όχι όλα μαζί σε ένα γεύμα).

Με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας

Το αβγό αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει επίσης σελήνιο, ιώδιο, βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), σίδηρο, μολυβδένιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D.

Πόσες μέρες διατηρούνται φρέσκα;

Τα αβγά διατηρούνται φρέσκα – χωρίς να χάνουν τα πολύτιμα συστατικά τους – στο ψυγείο για 25 μέρες από την ημερομηνία παραγωγής τους.